za RTL Danas

Državna tajnica MVEP-a o tome smije li se posvajati iz Konga. 'Ne daju nam pristup djeci'

12.1.2023. u 19:30/ RTL Danas

Jesu li oni sada hrvatski problem jer imaju hrvatske papire, državna tajnica kaže kako ih smatraju Hrvatima

Andrea Metelko, državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova gostovala je u RTL-u Danas s Ivanom Ivandom Rožić.

Kaže kako se ministarstvo svaki dan redovno čuje s Hrvatima u Zambiji, kako ih posjećuje konzul i piše bilješke.

Što se tiče ročišta, kaže da je isto dobro prošlo. "Hrvati su u odvjetnika koji im je dodijeljen sad već uzeli, kako smo sugerirali, profesionalnog odvjetnika, koji ih spretno i vješto predstavlja. Saslušao je svjedoke, dan je dobro prošao", smatra.

Po pitanju zatvora, navodi kako se osumnjičeni nisu žalili.

"Situacija je takva kakva jest, situacija da ste zatočeni nije ugodna, ali ih se tretira na dobar način, ne zlostavlja ih se. Ministar je razgovarao sa šefom delegacije EU koji je pričao s tamošnjim ministrom za zatvore, svi jako dobro znaju da su tamo Hrvati i da se za njih brinemo", rekla je.

Prokomentirala je i posljednje odluka o mogućoj obrani sa slobode, uz uvjete, govori kako se konzul pokušava povezati s Hrvatima koji tamo žive kako bi posvjedočili o njima, jer svatko mora pronaći dvije osobe.

Otkrila je i da obitelji osmero Hrvata već sada prikuplja novac, a očekuje da će možda čak prije vikenda biti pušteni na slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada izađu trebali bi imati i osiguran smještaj: "Već dogovaramo jedan smještaj kod Hrvata tamo, tako da im olakšavamo boravak", navodi.

Upitana što je sada s tom djecom, gdje se ona nalaze i jesu li to sad hrvatski problem jer imaju hrvatske papire, govori:

"Oni imaju uredne hrvatske papire na temelju sudskih odluka, izdane putovnice, smatramo ih hrvatskim državljanima. Zambija to dovodi u pitanje i nama se ne omogućava pristup toj djeci, na zaštićenom su mjestu".

Image
nakon ročišta

Ovako zambijski mediji izvještavaju o Hrvatima koji su u Kongu pokušali posvojiti djecu

Image
nakon ročišta

Ovako zambijski mediji izvještavaju o Hrvatima koji su u Kongu pokušali posvojiti djecu

Što se tiče idućih poteza govori kako prije svega trebamo vidjeti kako će se postupak okončati, utvrditi kakav je on jer donosi u legitimitet cijeli slučaj posvojenja. "Tek onda ćemo vidjeti je li posvojenje valjano. Sud je svjestan da je potrebno djelovati brzo, da postoji dinamika. Predlagano im je ranije ročište, ali je državni odvjetnik tražio kasnije da prikupi dokaze. Dobar je znak da nisu toliko potkrijepili sumnje dokazima. To ostaje vidjeti, 23. siječnja je iduće ročište", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
srećom preživio

Muškarcu na bungee jumpingu puklo uže. 'Zatvorio sam oči u strahu, a onda sam se našao pod vodom'

Naposljetku, smiju li se posvajati djeca iz Konga ili ne, pojašnjava:

"Sama ta DR Kongo suspendirala je mogućnost posvajanja djece od stranaca, postoje izuzeci, državljani unatoč njoj mogu valjano posvajati, određuju broj, kvotu. Ostaje u potpunosti otvoreno jesu li odluke kongoanskih sudova valjane, pričekat ćemo postupak", zaključila je.

Više s weba

Pročitajte još

Image
DOLAZE PROMJENE

Nema domaćih zadaća, vjeronauk dobiva konkurenta, dolazi i pet novih predmeta. Što se mijenja cjelodnevnom nastavom?

Više s weba