Promocija plus za RTL

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u naštetila afera, ali Plenkoviću popularnost raste. Milanoviću pada rejting

5.2.2023. u 19:27/ RTL Danas

Među najpozitivcima jedini HDZ-ovac osim premijera je Oleg Butković no s tek nešto više od jedan posto podrške

Nakon afere s dopisivanjem premijerovih suradnika oko zapošljavanja, spominjanja AP-a i izjava predsjednik Republike kojima oduševljava Ruse i Srbe, Damira Gregoret prezentira prve rezultate CRO Demoskopa kojeg je za RTL izradila Promocija plus.

Vladajućoj stranci naštetila je najnovija afera, a predsjedniku Milanoviću najnovije izjave, ipak, ništa značajno.

Kako stoje stranke?

Vladajuća stranka ostala je prvi izbor sa značajnom prednošću. Oni su na 25,5 posto, bilježe pad manji od jednog postotnog boda (veljača 25,5 posto - siječanj 26,4 posto). SDP i nije profitirao od nove afere, uz zanemariv rast (veljača 15 posto - siječanj 14,8 posto), u veljači su na 15 posto. Štrajk su spriječili najavom dizanja cijena komunalija, no uz blagi pad Možemo! ostaje treći izbor (veljača 9,7 posto - siječanj 10,1 posto).

Image
Foto: RTL
Image
RTL

U stopu ih prati stranka desnog centra Most (veljača 9,1 posto - siječanj 9,1 posto), a onda još jedna stranka desnice, Domovinski pokret (veljača 6,3 posto - siječanj 6,1 posto). Svi ostali su dalje. Centar na tri posto, pa manje od dva posto Socijaldemokrati (1,6 posto).

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Isti niski rejting imaju: HSS (1,4 posto), Fokus (1,4 posto), Radnička fronta (1,4 posto). Još niži su Hrvatski suverenisti (1,1 posto).

Image
Foto: RTL
Image
RTL

S tek jedan posto slijede IDS, HSU, HNS i golemi bazen neodlučnih birača i buduća meta političara za pridobivanje: neodlučni kojih je više od 16 posto (16,4 posto).

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Najpozitivac

S druge strane dva predsjednika i glavna rivala - nikad bliže. Osim Rusa, slave ga i u Srbiji nakon što je proglasio da im je Kosovo oteto, a i dalje je najpozitivac u zemlji u kojoj je predsjednik. Zoran Milanović ostaje prvi izbor, no s manje od 16 posto (15,8 posto) bilježi pad u odnosu na siječanj (16,4 posto). Rejting predsjednika Vlade koji ima ambicije uređivati medije blago raste pa je, vidimo, to zaostajanje sve manje (veljača 15,4 posto - siječanj 15 posto). I onda dugo nitko pa zagrebački gradonačelnik koji ostaje treći izbor (veljača 5,3 posto- siječanj 4,9 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
RTL

Svi su ostali dalje: Ivan Penava (3,4 posto), pa još niže Peđa Grbin (1,8 posto), pa Sandra Benčić (1,7 posto), onda Nikola Grmoja (1,6 posto).

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Slijedi Dalija Orešković (1,3 posto), onda jedini HDZ-ovac osim premijera u top deset - Oleg Butković (1,3 posto), a tu je i Karolina Vidović Krišto (1,2 posto). Nitko je i dalje kao armirani beton (26 posto). Uvjerljivo najčešći izbor među biračima!

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Najnegativci

Nitko ne želi biti na ljestvici najnegativaca koju predvodi isti predsjednički duo, a uvjerljivi prvi izbor je premijer s više od 27 posto (27,5 posto). Iako je nešto smanjio negativni doživljaj ovo je za njega sigurno 'ne-tema'. Negativni doživljaj od siječnja je povećao predsjednik Republike (veljača 17 posto - siječanj 15,5 posto) koji je za premijera po novome poglavica iz gliba. Onda velika rupa, pa pojačanje u vladajućim redovima - Hrvoje Zekanović (3,8 posto).

Image
Foto: RTL
Image
RTL

U top deset su i predsjednik Sabora (2,4 posto), pa Milorad Pupovac (1,9 posto), Nikola Grmoja (1,9 posto), a tu je i Gabrijela Žalac (1,3 posto) koja je, znamo, s Josipom Rimac spominjala AP u porukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
ZBOG SALMONELE

Poznati lanac s polica povlači proizvod i poziva kupce da ga vrate: 'Može uzrokovati proljev, bolove u trbuhu...'

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Slijede ministri: obrane (1,2 posto), pa vanjskih poslova (1,2 posto), onda i zagrebački gradonačelnik (1,1 posto). Da su negativni svi političari stav je gotovo 15 posto ispitanika (14,9 posto).

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Dovoljan i dobar za predsjednika RH, Vlade i Sabora

Idemo i na ocjene Ureda predsjednika, Vlade i Sabora. Dvije dvojke i jedna trojka za Pantovčak, no ovo je najniži prosjek od početka Milanovićevog mandata (veljača 2,70 - siječanj 2,89). Vlada je na istom kao u siječnju (veljača 2,28 - siječanj 2,28), a na dovoljan dva ostao je i Parlament no s nešto boljim prosjekom (veljača 2,16 - siječanj 2,12).

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Pesimizam među građanima

Za kraj smo tražili optimizam među građanima, no bez većeg uspjeha. Da je smjer kretanja države pogrešan misli vas više od 72 posto (72,1 posto), da je dobar tek nešto više od 17 posto (17,4 posto). U odnosu na početak godine vidimo raste postotak pesimističnih, a pada optimističnih.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

NAPOMENA: Istraživanje je za RTL provela Promocija plus od 1. do 3. veljače, na uzorku od 1300 ispitanika uz standardnu grešku plus minus 2,7 posto i razinu pouzdanosti 95 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
OTVORENJE U SVIBNJU

Pula dobiva novu veliku povijesno-turističku atrakciju! 'Održavat će se koncerti, baleti, opere...'

Više s weba