u hrvatskoj

Gotovo 400 tisuća ljudi boluje od migrene: 'To je kucanje u sljepoočnicama'

18.3.2023. u 23:48/ Ružica Đukić

Koliko je to teška bolest danas su mogli iskusiti i oni koji od migrene ne pate i to pomoću posebnog simulatora u kojem je bila i naša ekipa

Dođe iznenada, prvo kao lagano pulsiranje. No ne staje. Povećava se, povećava, povećava. Ovako izgleda život s migrenom.

Migrena je bolest mozga kod koje je prisutna izuzetno jaka glavobolja pulsirajućeg karaktera praćena mučninom i povraćanjem.

"Već me je počela boljet glava. Mene osobno. Ja baš imam problema s glavoboljom, ali ovo je kucanje u sljepoočnicama. Paše mir, taman prostori i mir i tišina stroga", govori Damirka iz Zagreba.

"Ja sam imao davno, kao vrlo mlad, oftalmološku migrenu, al' sam otkrio da sam to imao od nekakve alergije. Na tanin", govori Vatroslav iz Zagreba.

Image
nema lijeka, samo terapija

Migrena je treća najčešća bolest na svijetu: 'Volim reći da sam ljubomorna jedino na ljude koje nikada ne boli glava'

Image
nema lijeka, samo terapija

Migrena je treća najčešća bolest na svijetu: 'Volim reći da sam ljubomorna jedino na ljude koje nikada ne boli glava'

"Nažalost točno kako ja imam u normalnim fazama kad imam migrene, a imam ih jako često i vrlo je slično tako", kazala je Rajka iz Zagreba.

Srećom, simulator ne može dočarati mučninu i osjetljivost na mirise i svjetla koje prate ovo stanje.

"To nije obična glavobolja. Ona jako utiče na kvalitetu našeg života zato što mi smo na neki način onemogućeni kad je imamo. Ponekad mogu prehodati migrenu, ali veliku većinu migrena sam prisiljena ostati u krevetu kao i svi ostali oboljeli", kazala je predsjednica Udruge Migrena Hrvatska Krunčica Renić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema svjetskoj zdravstvenoj organizaciji migrena je rangirana kao 3 .najčešći poremećaj. Dva do tri puta je češća kod žena nego kod muškaraca.

"Postoje brojni okidači. Osim menstrualnog ciklusa u žena postoje brojni kao što je to stres, neprospavana noć, neka hrana, na primjer u kineskoj s obzirom da je bogata glutamatom, a glutamat je jedna kiselina koja izaziva napadaj migrene", govori pročelnica Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb Darija Mahović Lakušić.

I san je vrlo važan za prevenciju migrene.

"Bolesnik može imati vikend glavobolju što znači da je cijeli tjedan dobro i onda se probudi - promjena ritma spavanja i budnosti isto može izazvati migrenu", dodaje Mahović-Lakušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
ISMIJAO JE I POLICAJAC...

Za Direkt govori djevojka koju je zaštitar nasilno izbacio iz kluba. Policija reagirala nakon našeg upita

Šezdeset posto onih koji imaju migrenu imaju i neku drugu glavobolju.

"Kod promjene vremena vjerojatno", na pitanje kad je boli glava kazala je Sonja iz Zagreba.

Razlika između glavobolje i migrene je, između ostalog, i u jačini boli, te ona 'obična' glavobolja brzo prolazi nakon uzimanja analgetika. Liječnici apeliraju - ako su vaše glavobolje česte i jake obavezno otiđite na pregled neurologa.

Više s weba

Pročitajte još

Image
'NIJE RIJEČ O ZABRANI'

Zoričić o otkazivanju koncerta Mejašima: 'Lani sam ih upoznao. Ni djeci ne mogu zabraniti što da slušaju'

Više s weba