OGLAS

to nikad nije doživio

GSS-ovac o dramatičnom spašavanju Zagrepčanke: 'Najviše smo se bojali gromova. Ona je bila točkica na stijeni'

29.5.2023. u 19:48/ RTL Danas

S obzirom da su nadlijetala i dva helikoptera, bojali su se da se po njima ne odlome stijene. Sreća u nesreći bila je ta što su GSS-ovci to jutro imali vježbu pa su bili na okupu. U akciji je bilo 99 spasioca


Kako je izgledalo dramatična akcija spašavanja planinarke iz Zagreba (62) koja je pala i udarila u stijenu na Veležu kod Mostara te 12 sati visjela s litice, uživo je u RTL Danas otkrio GSS-ovac iz Mostara
Amer Burić koji je sudjelovao u akciji.

S njim je razgovarala naša repotertka Marija Pajić Bačić.


Burić je rekao da je sreća u nesreći bila je ta što je njihov tim tog jutra imao vježbe, te su bili na okupu.

"Potrefilo se, imali smo taj dan internu vježbu i bili smo u lokalitetu Ruišta. Ali u trenutku kad smo dobili poziv, nismo imali opremu za tako zahtjevno spašavanje. Morali smo ići po nju", rekao je Burić.

Za stijenu na Velež kaže da je "gromada". "Kad smo je vidjeli, ona je doslovno bila crvena točkica. Nije nam bilo svejedno. Tako zahtjevne akcije vježbe nismo imali", rekao je Burić te potvrdio da u 20 godina nije doživi takvo spašavanje.

Image
DR. ZLATKO GUZIN

Akcija spašavanja Zagrepčanke s Veleža trajala 17 sati: 'Ima teške ozljede grudnog koša, ali stabilno je'

Image
DR. ZLATKO GUZIN

Akcija spašavanja Zagrepčanke s Veleža trajala 17 sati: 'Ima teške ozljede grudnog koša, ali stabilno je'

Stigla su i dva helikoptera, ali spasioci nisu mogli na stijenu dok su helikopteri u blizini kako se stijene ne bi obrušavale na njih.

"Relativno smo kasno ušli u stijenu, oko šest sati smo bili kod nje: Trebalo nam je pet sati za to. Možda smo mogli i prije stići, ali to je bilo nemoguće jer je i helikopter nadlijetao pokušavali su spustili vitlo, ali i to je bilo nemoguće", rekao je.


Prvi čovjek kod unesrećene stigao je oko šest sati, bila je u relativno potresenom stanu. "Imala je jake bolove u grudnom košu, boljela ju je noga", kaže Burić.

Spasioci su se najviše bojali grmljavine i sijevanja, imali su puno sajli, a u akciju je stiglo 99 spasitelja. Na samoj stijeni bilo je njih desetak. "Nije moglo biti više spasitelja na stijeni jer su sidrišta jako mala, kao i police na stijeni na kojima smo bili. . najviše smo se bojali da ne počne grmjeti i sijevati jer smo imali sajle koje privlače gromove", rekao je Burić.

Podsjetimo, planinarka iz Zagreba je pala, udarila o stijenu, ozlijedila se i satima ostala na 400 metara visokoj litici. Ni nakon 20 pokušaja spašavatelji s helikopterom nisu uspjeli doći do nje. Spuštena je tek noćas iza 1 sat.

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
OGORČENI STANOVNICI IŽA

Trajekti nisu plovili, otočani se pobunili i sami došli malim brodom. 'Zbog 1 čovjeka se vraćamo u 19. stoljeće'


Više s weba