NIJE BEG CICIJA

HNB organizira konferenciju u Dubrovniku: Na popisu želja hotel s 5 zvjezdica, 140 boca vina...

18.1.2023. u 21:29/ Marija Pajić Bačić

Nije beg cicija kada je u pitanju Hrvatska narodna banka i ekonomska konferencija koja se u svibnju održava u Dubrovniku. Za stotinu odabranih tražili su veliki luksuz koji zadovoljava samo jedna grupacija. Je li to kršenje zakona o javnoj nabavi, netransparentnost ili nešto treće istražila je naša ekipa

Soba s pogledom na more, hotel s pet zvjezdica, najviše pet minuta pješice od Starog grada! Ne ovo nije oglas, već zahtjevi HNB-a za konferenciju, koju organiziraju u svibnju na krajnjem jugu. Traženo plaćaju 100.000 eura putem javne nabave. No, uvjete zadovoljava samo jedna hotelska grupacija, odnosno dva hotela istog vlasnika. Pa im je stigao i prigovor konkurencije.

"HNB nije nikada pogodovao niti jednom ponuditelju pa tako ni u ovom postupku javne nabave. Hrvatska narodna banka se ne financira sredstvima iz Državnog proračuna, već se, temeljem Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, samostalno financira iz prihoda koje ostvaruje obavljanjem zakonom utvrđenih poslova", kazali su iz HNB-a.

Image
vijeće za euro

Guverner HNB-a građanima: 'Donesite novac u banku.' Stiže i karta bankomata s eurima

Image
vijeće za euro

Guverner HNB-a građanima: 'Donesite novac u banku.' Stiže i karta bankomata s eurima

Također naglašavaju da su ove godine, za razliku do prijašnjih, čak smanjili troškove jer nema posredovanja turističke agencije. Potencijalni budući domaćini ovaj slučaj ne žele komentirati. Kažu, politika kuće. A što kaže Grad Dubrovnik?

"Ne bi rekao da se radi o namještanju natječaja. Pitanje je tko uopće može u sezoni osigurati taj broj soba iako po meni se za to ne bi trebali primjenjivati sustavi javne nabave u odnosu na booking", kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Konferencija će se održati od 24. do 28. svibnja, samo nekoliko dana prije početka službene sezone - 1. lipnja.

Neovisno o smještaju, za stotinjak hrvatskih i stranih ekonomskih eksperata u Dubrovniku se sprema pravi crem de la crem! Jer HNB-ovci su poželjeli ručak i večeru na otvorenom, kao i 140 boca domaćeg kvalitetnog vina! Ako se pita poznatu dubrovačku odvjetnicu Viktoriju Knežević, vidi se iz aviona da se navija za jednu stranu.

"Naša Narodna banka se ponaša kao da je narodna banka Švicarske ili pak Izraela - oni to ne mogu i ne smiju", govori dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lani se ispostavilo da im kongresne dvorane i smještaj na različitim lokacijama predstavljaju preveliki organizacijski izazov. Pa su se ove godine odlučili za jedan hotel.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ovako je to izgledalo

Eskaliralo na raspravi u Saboru: 'To je bio jedan gangsterski napad na govornicu'

Više s weba