OGLAS

PRVI POKUŠAJ PROPAO

I njima je trebalo 3,5 godine da krenu s obnovom - svoje zgrade! Gdje će zasjedati Sabor?

8.10.2023. u 20:28/ Mirjana Posavac

Više od 3 i pol godine trebalo je da parlament krene u proceduru obnove. Suludo je to i predugo, a ne zna se ni kada se zastupnici sele. Donosimo vam o čemu ovisi promjena lokacije i gdje će novi Sabor zasjedati


Posljedice zagrebačkog i petrinjskog potresa itekako su vidljive.

Gotovo da nema ureda u kojem nema oštećenja.


"Ja nisam toliko opterećena uredom. Ono što mi treba za rad zadovoljava. Više sam, naravno, u sabornici, po odborima ili na terenu", kazala nam je Nada Murganić (HDZ), saborska zastupnica.

Zgrada izgrađena 1907. ide u temeljitu obnovu. Nakon što je prvi natječaj za izvođača radova propao zbog, kažu, poremećaja na tržištu izazvanih agresijom na Ukrajinu, u drugom pokušaju nadaju se da će imati više sreće.

Image
OTVORIO SVOJA VRATA

Umirovljenici i djeca u Saboru. Preuzeli uloge zastupnika i našalili se: 'Nažalost, moram prijaviti povredu članka'

Image
OTVORIO SVOJA VRATA

Umirovljenici i djeca u Saboru. Preuzeli uloge zastupnika i našalili se: 'Nažalost, moram prijaviti povredu članka'

"Trenutno smo u fazi da je dovršen projekt konstrukcijske i cjelovite obnove. I trenutno smo u fazi ishođenja građevinske dozvole", kazao nam je Davor Orlović, tajnik Hrvatskog sabora.

Potom će se putem natječaja tražiti izvođač radova. Riječ je o opsežnom poslu jer se zgrada prostire na 20 tisuća četvornih metara. U njoj je oko 220 ureda. Paralelno će se tražiti i lokacija za preseljenje, a pronalazak one u koju bi se mogla smjestiti i Sabornica - čini se kao najveći izazov.

"Nemam spoznaja o tome da li postoji takva lokacija. Upravo zato idemo na javni poziv da pokušamo na taj način naći odgovarajući prostor", dodao je Orlović.


To je tehničko pitanje, ali moglo bi postati i političko, kaže oporbeni potpredsjednik Sabora.

"Naprosto zato što je država dužna osigurati normalno funkcioniranje Hrvatskog sabora kao najvišeg predstavničkog tijela u ovoj zemlji i to nije za igrati i Sabor se ne može smjestiti bilo gdje", pojasnio je Davorko Vidović (SD), potpredsjednik Hrvatskog.

Lokacija u Buzinu spominje se kao jedna od potencijalnih za preseljenje Hrvatskog sabora. Navodno može osigurati 7000 četvornih metara površine što bi zadovoljilo potrebe Sabora. Kao druga potencijalna lokacija spominje se zgrada bivšeg sjemeništa na Jordanovcu.

Za razliku od prvog pokušaja obnove koji je propao, oporba informacije dobiva na kapaljku.


Upravo se čita

Image
Na COP28

Plenković upozorio na globalno zatopljenje: 'Bogate države moraju učiniti više protiv klimatskih promjena'

"Ne znam zašto je to sad obavijeno velom tajne nakon što nam je propalo tih 20 milijuna eura iz Fonda solidarnosti. Ako postoji opcija da se zgrada financira iz NPOO, ako smo izradili projektnu dokumentaciju, mislim da bi bilo u redu da nas se informira", kazala nam je Sabina Glasovac (SDP), potpredsjednica Hrvatskog sabora.

Obnova će stajati nekoliko desetaka milijuna eura, a prema prvim procjenama, trajat će najmanje tri godine. To znači da će novi saziv nakon izbora dogodine zasjedati na novoj lokaciji.

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
OGORČENI STANOVNICI IŽA

Trajekti nisu plovili, otočani se pobunili i sami došli malim brodom. 'Zbog 1 čovjeka se vraćamo u 19. stoljeće'


Više s weba