ČEKA SE ODLUKA

Ispitana je posada ruske jahte 'Irine Vu': Hoće li istražitelji zatražiti pritvor?

28.1.2023. u 20:16/ Nikolina Radić

Nema dileme - kapetan ruske jahte Irina Vu je znao da zapovijeda plovilom pod sankcijama koje ne smije napustiti Hrvatsku - tvrdi policija. Unatoč tome, okupio je posadu koja je jahtu povezanu s Putinovim prijateljima, s Murtera izvela do turskih voda. O tome su danas svjedočili na šibenskom sudu, a slučaj prati reporterka RTL-a Danas Nikolina Radić

Jučer je na obavijesne razgovore privedeno osmero ljudi, šestero u Splitu, dvoje u Šibeniku. Od toga je njih četvero u Splitu uhićeno, odnosno zadržano u splitskoj policiji.

Nakon tamošnjeg kriminalističkog istraživanja, sinoć su prevezeni u Šibenik gdje je kriminalističko istraživanje dovršeno danas prijepodneva. Nakon toga su predani pritvorskom nadzorniku i dovezeni jedan po jedan na Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku gdje su tijekom cijelog poslijepodneva davali svoje iskaze, izvijestila je reporterka RTL-a Danas Nikolina Radić koja se uživo uključila u emisiju.

U ovom trenutku još uvijek nije poznato je li Državno odvjetništvo zatražilo njihovo jednomjesečno zadržavanje u pritvoru. Jedan od odvjetnika kaže da im još uvijek nisu javili.

Zadržavanje u pritvoru se određuje obično kada postoji mogućnost ponavljanja djela, mogućnost bijega, ali isto tako mogućnost utjecaja na svjedoke.

Image
nije prošlo

Dubrovčanin kupio lažne kovanice na internetu pa ih pokušao zamijeniti za eure

Image
nije prošlo

Dubrovčanin kupio lažne kovanice na internetu pa ih pokušao zamijeniti za eure

Odvjetnik 34-godišnje hrvatske državljanke kaže da nema razloga uopće razmišljati o zadržavanju njegove branjenice u pritvoru zbog toga što su oni na tu plovidbu otišli prije više od tri i pol mjeseca. Dakle, u tom periodu je prošla mogućnost utjecaja na svjedoke, ali i mogućnost bijega i ponavljanja djela jer ona više nije bila angažirana na nijednom drugom brodu.

"Moja branjenica aktivno je iznosila obranu. To je ono sve što mogu kazati. Tereti se da je specifično kazneno djelo. Znači to kazneno djelo se tiče zaštite određenih međunarodnih sankcija. U svakom slučaju negirali smo počinjnje kaznenog djela. Smatram da u odnosu na nju i nije počinjeno kazneno djelo", rekao je odvjetnik Mario Vuković dodavši da detalje obrane ne može iznositi.

Kazao je i da čekaju što će odlučiti Državno odvjetništvo te hoće li predlagati istražni zatvor za koji, kako on smatra, u odnosu na njegovu branjenicu nisu ispunjene pretpostavke po nijednoj osnovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo ću komentirati da je moja branjenica bila zaposlena za trgovačko društvo koje je isporučivalo usluge na brodu i to je sve što ću reći", zaključio je Vuković.

S obzirom da nitko još nije izišao iz Općinskog državnog odvjetništva možemo pretpostaviti da je ono tražilo od suca istrage da odredi zadržavanje u pritvoru. Što će sudac odlučiti bit će poznato kasno večeras ili sutra ujutro.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ovako je to izgledalo

Eskaliralo na raspravi u Saboru: 'To je bio jedan gangsterski napad na govornicu'

Više s weba