dan crvenih haljina

Ivana je prošle godine preživjela moždani udar: 'To je bio jedan najobičniji dan...'

3.2.2023. u 20:33/ Danas.hr

Najčešći simptomi moždanog udara nastaju iznenada, utrnulost lica, nemogućnost govora - a kod žena niz je specifičnih upozorenja. Poput nesvjestice, kratkoće daha, dezorijentiranosti. Ako ste neopravdano Uzrujane, imate halucinacije, mučnine, povraćanje, pa i štucanje - sve to mogu biti najavljivači moždanog udara kod žena

Ako ste danas primijetili da je većina oko vas odjevena u crveno - nije slučajno! Želi se podići svijest o moždanom udaru kod žena. Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja života i alarma.

Najčešći simptomi moždanog udara nastaju iznenada, utrnulost lica, nemogućnost govora - a kod žena niz je specifičnih upozorenja. Poput nesvjestice, kratkoće daha, dezorijentiranosti. Ako ste neopravdano Uzrujane, imate halucinacije, mučnine, povraćanje, pa i štucanje - sve to mogu biti najavljivači moždanog udara kod žena.

Danas skrećemo pozornost da iako od moždanog udara umire više žena nego muškaraca, kod žena je još uvijek podcijenjen kao zdravstveni problem.

Image
POTRESNA PRIČA

Željka otvoreno o obitelji: 'Majka mi je s 51. imala težak moždani udar, a ujak je preminuo zbog infarkta'

Image
POTRESNA PRIČA

Željka otvoreno o obitelji: 'Majka mi je s 51. imala težak moždani udar, a ujak je preminuo zbog infarkta'

Da ne bude tako - organizirana je posebna večer u centru Zagreba. Što uz odijevanje u crveno možemo napraviti već danas za prevenciju od moždanog udara?

"Moja poruke je uživati u svakom trenutku i ne odustajati kada se dogode nedaće, život je prepun nedaća, treba se isplakati, dignut glavu i idemo dalje", kazala je Ivana Roščić koja je prošle godine preživjela moždani udar.

Na pitanje je li bila svjesna što joj se događa, kazala je:

"Ne. To je bio jedan najobičniji dan. Odvela sam djecu u vrtić, bila sam u dućanu, taman sam kupovala namirnice, kihnula sam i doslovno da me netko sjekirom po glavi, krenuli su epileptički napadi, otkazali su mi ruke i noge, počela sam povraćati, srušila sam se, nisam znala što mi se događa, odjednom se sve ruši s vama i ne znate što vam je. Tek par dana nakon u šok sobi sam počela slagati puzzle", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slavim 16.5. rođendan, svi kažu da je to moj drugi rođendan, imala sam obilno krvarenje u mozgu. Da, jedna sam od rijetkih preživjelih", dodaje.

Uputila je i poruku svim ženama ali i muškarcima

"Mislim da svim ženama koje žive suludim tempom, koji ne paze na sebe, da budu nježne prema sebi. Svim ženama koje dožive bilo koju vrstu moždanog udara želim sreću i hrabrost i prvenstveno da ne odustaju. Postoje dobri dani, loši dani, i meni je trebalo prva četiri mjeseca da dođem sebi, da ponovno hodam na svojim nogama. Muškarcima poručujem da paze na partnerice da budu nježni prema njima i da ljubav liječi sve", kazala je Ivana Rošić.

Više s weba

Pročitajte još

Image
sluša se klasika

Glazbena poslastica u Lisinskom: Gotovo 1800 ljubitelja klasike uživa u koncertu Češke filharmonije

Više s weba