PRVI DONOSIMO

Iz Ministarstva za RTL Danas: 'Administratori u ordinacijama od 2024. godine'

23.11.2022. u 10:20/ Leona Šiljeg

Neodgovoreni pozivi i ostavljene poruke - noćna su mora pacijenata, ali i liječnika obiteljske medicine. Ima li rješenja? Pa možda su to - administratori. Zagreb je prvi proveo pilot projekt sa studentima medicine i pokazalo se dobrim

Zvone, zvone i zvone. Telefoni u ordinacijama liječnika obiteljske medicine stalno zvone.

"Moja sestra javi se najmanje 50 puta na telefon. Ta problematika uvijek s istim argumentima: 'Ne javljaju se na telefon'. Naš je posao prije svega baviti se sa živom osobom, bolesnikom koji nam je u ordinaciji ili čekaonici", govori nam Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Zagreb je ponudio rješenje. Pilot projekt: studenti medicine - administratori. Radili su 3 mjeseca - od srpnja do rujna.

Image

Rodili im se blizanci iz embrija zamrznutih prije 30 godina. To im je 5. i 6. dijete

Image

Rodili im se blizanci iz embrija zamrznutih prije 30 godina. To im je 5. i 6. dijete

Jedna od njih je i Ivana. Dok je projekt trajao bila je studentica i radila na studentski ugovor - sada je diplomirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavni zadatak je bio pomoći liječniku i sestri da bi se oni sami mogli baviti pacijentima. Mi smo se primjerice bavili kroničnom terapijom, primjerice pripremanje nalaza i slične stvari. Satnica je bila 40 kuna. To se smatra jednom jako dobrom satnicom za studente", kaže Ivana Kraljević, doktorica medicine.

Evo i rezultata. Tim je na dan imao gotovo stotinu kontakata s pacijentima. Čak 30 %, odnosno jednu trećinu riješili su administratori. Kada su radili na pola radnog vremena, pomogli su im s rješavanjem 22 % posla. A ima ga itekako.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNO ZA DANAS.HR

Sammir otkrio za koga će navijati u ogledu Hrvatske i Brazila: 'Svjesni su svoje kvalitete'

"Naručivanje na preglede u naše ambulante, ispunjavanje različitih potvrda, obrazaca, unos nalaza u kartone, ispisivanje uputnica i recepata na preporuku bolničkih liječnika i tako dale, i tako dalje. Mi ovu struku nismo izabrali zato što smo htjeli biti administratori, nego liječnici", poručuje liječnica obiteljske medicine u Domu zdravlja Zagreb – Centar, Vanja Pintarić Japec.

Usporedili su rujan s administratorom i bez. U 2021. bilježili su preglede, telefonske konzultacije i prevenciju po timu. S administratorima pregleda je više za 17 %, telefonskih konzultacija za 8 %, a preventivni pregledi su povećani 4 puta!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo zato pozicija administratora koji će obavljati telefonske pozive je ono što pacijentima treba, da mogu biti zadovoljni i da mogu dobiti onu uslugu koja im tada treba, da im se netko javi na telefon i da osnovne informacije", objašnjava Jasna Karačić Zanetti, predsjednica Hrvatske udruga za promicanje prava pacijenata.

Pilot projekt proveden je u 10 ordinacija, a radilo je 10-ak studenata medicine.

"Pilot projekt nas je izišao u ta tri mjeseca oko 90 000 kuna što smo kroz prihodovanje ordinacije uspjeli pokriti jer su nam porasli značajno i brojevi preventivni pregledi i kronični pregledi tako da smo to u principu u potpunosti isplatili. Naravno da je ideja da to zaživi u cijeloj Hrvatskoj. Mislimo da itekako ima prostora", smatra Ino Protrka, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – Centar.

Iz Ministarstva zdravstva poručuju razradit će model i sve detalje iduće godine: od struke administratora do visine plaće. Sve bi trebalo zaživjeti 2024-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
političari dubljeg džepa

Rastu plaće političarima! Premijer ne vidi ništa sporno. Evo čiji je novčanik najdeblji

Više s weba