ČEKA NAS BURNA GODINA?

Je li štrajk zagrebačke Čistoće bio pokazna vježba? Sindikati poručili: 'Plaće moraju rasti'

6.2.2023. u 20:00/ Ilija Radić

Ako je suditi prema najavama sindikata, čeka nas burna godina. Štrajk zagrebačke čistoće bio je samo pokazna vježba ako se Vlada i poslodavci protiv inflacije ne počnu boriti povećanjem plaća

Upozorenje svim poslodavcima je odaslano.

"Plaće moraju rasti! Ova događanja koja ste mogli pratiti intenzivno u zagrebačkom holdingu je pokazna vježba bila kako će se sindikati u ovoj godini postavljati", kazao je predsjednika Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel.

Sve je na stolu, kaže Novosel, i opći štrajk i serije štrajkova. Jer podizanje plaća i mirovina je jedina prava borba protiv inflacije.

"Radnici moraju biti svjesni svoje moći. Da mogu podizati svoja materijalna prava i da definitivno u Hrvatskoj štrajk više ne smije i ne može biti Bauk. Da u Hrvatskoj štrajk će postati pravilo ako ćemo i dalje voditi na ovakav način isprazne dijaloge koji nemaju koristi", dodaje Novosel.

Image

Svećenicima zbog povišice, plaće i 1040 eura. Pitali smo vas kad ste je vi primili: 'Uf...'

Image

Svećenicima zbog povišice, plaće i 1040 eura. Pitali smo vas kad ste je vi primili: 'Uf...'

Iz vlade kažu da razumiju sindikalnu retoriku, ali staju na loptu. Dijalog je prvi izbor.

"Bez obzira na to što sindikati uvijek idu s oštrom retorikom, na kraju smo se uvijek uspjeli dogovorit", kazao je pomoćnik ministra Dražen Opalić.

Samo je pitanje tko će pri tom dogovoru morati navući uniformu i zaprljati ruke. A dok oni koji primaju plaću iz državnog proračuna žele više zagrabiti, s druge strane dolazi pritisak onih koji proračun pune. Za povećanje plaća u privatnom sektoru, kažu iz HUP-a, treba rasteretiti poduzetnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što bi vodilo ka poreznom rasterećenju rada HUP već godinama promovira i jedva čekamo da se to desi. Hoće li se to dogoditi u ovoj godini? Pričamo s Vladom, nije realno za očekivati", govori predsjednik Vijeća članova HUP-a Ivan Mišetić.

Realno je očekivati sve što sindikati i poslodavci međusobno dogovore, jer vlada to u pravilu prihvaća, kaže Opalić. No, dok bi se oko manjih poreza i većih plaća i dogovorili, potpuni je raskol kada je u pitanju novi zakon o radu. Poslodavci hoće liberalizaciju, sindikati veću zaštitu radnika. Zasad je jedino sigurno da je vlada njegovo donošenje stavila na čekanje godinu dana.

"To je toliko zahtjevan posao da treba i dulje od godinu dana. Ne mislimo pritom da se neće ništa raditi. Treba sjesti i dogovoriti detalje", govori Mišetić.

"Što se nas tiče, zakon o radu do daljnjeg ne treba otvarati, treba svakodnevno nastaviti raditi, ali prvenstveno kroz sektorsko pregovaranje", kazao je Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
'MI ZNAMO CILJ'

Zlatko Dalić se obratio naciji nakon remija: 'Tužan sam jer smo igrali dobro'

Ovog puta su čvrste prijetnje pale i prije početka pregovora. Pitanje je samo koliko će ih Vlada ozbiljno shvatiti.

Više s weba

Pročitajte još

Image
'PREKRASNO JE'

Ako se po Uskrsu prepoznaje sezona, ova bi mogla rušiti rekorde. Istra i Kvarner proći će najbolje?

Više s weba