OGLAS

bliže se izbori

Jedna dobra i loša vijest za umirovljenike! Stiže 13. mirovina, ali ne zna se kada. Piletić: 'Imamo još dovoljno vremena'

4.9.2023. u 20:00/ Goran Latković

Evo i dobrih vijesti za umirovljenike! 13-a mirovina ide, ali još se ne zna kada. To nije jedini njihov zahtjev koji su uputili Vladi. Ministar sada zbraja ima li za sve dovoljno novca u proračunu, ali kako su izbori sve bliže, na najbrojnijem biračkom tijelu, Vlada neće škrtariti


Povišica na mirovinu gospođi Anić pokrit će račun za struju. Još ju nije vidjela jer će joj usklađena za 8,42 posto sjesti u petak.

"To je jadno i žalosno jer oni koji imaju visoke mirovine, oni će dobiti daleko više, oni će imati nešto od toga. Mi s niskim mirovinama nemamo ništa", kaže umirovljenica Barbara Anić.


Izmjena modela usklađivanja jedan je od zahtjeva kojeg su umirovljenici danas predstavili ministru rada Marinu Piletiću. Traže ukidanje penalizacije za prijevremene umirovljenike, uvođenje dodatnog staža za sve roditelje, kao i ukidanje dodatnog poreza na mirovine. Zasad je prihvaćena 13. mirovina.

"Dobili smo sigurnost da će te 13. mirovine biti", ističe, predsjednica Matice umirovljenih, Višnja Fortuna.

Image
'IMAO SAM DOBAR OSJEĆAJ'

Umirovljenik iz Ogulina nakon 60 godina igranja osvojio 200.000 eura: 'Nisam se odmah odao'

Image
'IMAO SAM DOBAR OSJEĆAJ'

Umirovljenik iz Ogulina nakon 60 godina igranja osvojio 200.000 eura: 'Nisam se odmah odao'

Ministar sada mora zbrojiti koliko će to sve državu koštati i na idućem sastanku krenuti u pregovore. Umirovljenicima su predstavljene i izmjene zakona za unapređenje II. mirovinskog stupa.

"Cilj svih tih izmjena zakona je osnažiti drugi stup i položaj postojećih 15 tisuća umirovljenika i još važnije, 2,2 milijuna osiguranika koji su u budućnosti potencijalni korisnici dvostupne mirovine", objašnjava Marin Piletić.

Vladajući su još 2016. godine obećali da će za njihove vlasti prosječna mirovina biti 50 posto prosječne plaće. Prema današnjim izračunima, iznosi 36 posto, ali ministar je taj iznos povećao, pa će u izbornoj godini lakše moći do pohvale o ispunjenom obećanju.


"Ono što je naš današnji dogovor je sasvim sigurno, da ukoliko uzmemo prosjek od 47,7, koliko iznosi prosječna mirovina na neto plaću, imamo još sasvim dovoljno vremena da dosegnemo programiranih 50 posto", tvrdi Piletić.

Povećanja se vide, ali se zbog inflacije ne osjete dovoljno, poručuju umirovljenici.

"Moramo tražiti gdje su akcije pa tamo kupovati. Da nemamo za nekakve normalne izlaske, priuštiti si kazalište, kino. To možemo zaboraviti", ističe, gospođa Anić.

Predstavnici umirovljenika zato neće zaboraviti današnju izjavu ministra. Poručio im je kako se nada ovu godinu završiti sa svim ispunjenim zahtjevima.


Upravo se čita

Image
PRIVUKLI PAŽNJU

Zdravko i Zoran Mamić osvanuli na tribini: U njihovom društvu bio je poznati lik iz našeg nogometa

U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
OTVORENA ISTRAGA

Gdje su ti premijerovi radari? Žalac i nova afera: Častilo se po restoranima na račun Ministarstva i fondova?


Više s weba