kako to?

Kako je hrvatskoj pobjegla jahta koja je bila pod sankcijama još se istražuje, institucije prebacuju odgovorn...

18.1.2023. u 19:37/ Andrijana Čičak Božić

'Mislimo da je riječ o grubom kršenju sankcija, a ne o proceduralnim radnjama jer je konkretna mjera primijenjena, jahta je bila zamrznuta', rekao je Frano Matušić državni tajnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Kako je Hrvatskoj pobjegla ruska jahta Irina Vu koja je bila pod sankcijama još se istražuje! Državne institucije prebacuju odgovornost ili uglavnom šute.

Hrvatsku blamažu promatra i ruski poduzetnik Usmanov, koji tvrdi da jahta uopće nije njegova!

Je li u nestanku ruske jahte Irine Vu prste imao samo kriminal ili je i država zakazala.

Image
NEVJEROJATAN OBRAT!

Ruska jahta Putinove prijateljice legalno je napustila Hrvatsku! Doznajemo detalje

Image
NEVJEROJATAN OBRAT!

Ruska jahta Putinove prijateljice legalno je napustila Hrvatsku! Doznajemo detalje

"Mislimo da je riječ o grubom kršenju sankcija, a ne o proceduralnim radnjama jer je konkretna mjera primijenjena, jahta je bila zamrznuta", rekao je Frano Matušić državni tajnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

No, ista ta jahta je kako smo već izvijestili legalno prošla kroz kontrolu lučke kapetanije, carinu i granicu jer kako smo saznali nije bila uvedena u sustav. Matušić tvrdi o sankcijama su svi obaviješteni.

"Ta odluka je svim tijelima članova skupine poslana na znanje tako da su svi dobili tu odluku kojom je zatraženo od ministarstva mora da se imovina zamrzne", dodao je Matušić.

Nadležno Ministarstvo mora i prometa o svemu će se očitovati krajem tjedna. Prije njih javio nam se čovjek zbog kojeg je jahta i sankcionirana ruski poslovnjak Ališer Usmanov, koji tvrdi jahta nije njegova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodin Usmanov nije vlasnik jahte Irina VU i ne može se ni na koji način povezati s njezinim nestankom iz marine Betina. Nadalje, gospodin Usmanov i Irina Viner više nisu u braku.

Veza s njim ipak postoji, odgovara državni tajnik Matušić. Irina Vu 35 metarska jahta pak i dalje ne pokazuje signal gdje se nalazi- posljednji put bilo je to u Turskoj.

"Pratimo razvoj iz medija. Nastavit ćemo ga pratiti iz medija. Nemam nikakvih informacija o lokaciji takozvanog broda", istaknuo je Avuz Selim Kiran, veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj ima još nekoliko zapečaćenih ruskih jahti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
TAMBURAŠi NA UDARU

Mejašima zabranili koncert u Puli, javili im tri mjeseca prije održavanja. 'Glazba nam je birtijaška?'

"Svaka reklama je reklama, činjenica je da je već godinu dana određena ruska imovina u blokadi, i jedna ruska jahta je u Skradinu", kazao je gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković.

Pod videonadzorom je i ima čuvare. Može li i ona nestati, mještani dvoje.

Na upit o tome je li na sigurnom Željko Bešić odgovara: "Dosad uvijek bila i mislim da će tako i ostati"

Zvone Žura kaže: "Kod nas je sve moguće. Tko može jahtu odnijet, izaći jahtom iz zemlje"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Trogiru je jahta Royal Romance Putinovog prijatelja Ukrajinca Medvedčuka. Već ju je pretresao američki FBI, a određena je za dražbu.

"Blokirana je na traženje Ukrajine, zbog postupaka koji se vode u njihovoj zemlji. pretpostavljam da je riječ o ratnim zločinima, ali ne znam detalje", rekao je Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu.

Irina Vu pak više nije u hrvatskim vodama. Zbog čega ispituje se i u Ministarstvu mora, jel ostaje pitanje jesu li s mjerama svi na terenu uistinu bili upoznati.

Više s weba

Pročitajte još

Image
MILIMETAR PO MILIMETAR

Donosimo detalje akcije izvlačenja legendarnog putničkog broda Brijunka. 'Brinuli smo se da se ne odlomi'

Više s weba