na što pripaziti?

Kako se zaštiti od prevara na Crni petak? 'Uvijek je dobro upotrijebiti zdrav razum'

24.11.2022. u 21:00/ Danas.hr

'Postoji niz različitih mehanizama kako se dodatno zaštiti. Postoje kartice u kojima možemo uplatiti željeni iznos novaca i onda samo njega potrošiti', poručio je Hlača

Od ponoći će mnogi građani loviti promotivne ponude i sniženja koje nudi popularni Crni petak. Hrvatska udruga banaka upozorava građane da pripaze i dobro provjere vjerodostojnost oglasa kao i internetske stranica s kojih kupuju. Svake godine uoči ovog popularnog shopping dana raste i broj pokušaja prevara, pa upozorenje stiže i od policije.

RTL-ova Ida Hamer razgovarala je sa Svanom Hlača, konzultantom za informacijsku sigurnost o tome kako se zaštiti.

One ponude koje djeluju predobro da bi bile istinite, često treba dobro i provjeriti.

"Ako kupujemo proizvod koji može koštati 1500 ili 2000 kuna, a mi ga vidimo na akciji da košta 100 ili 150 kuna nešto je sumnjivo. Uvijek je dobro dodatno provjeriti. Uvijek je dobro upotrijebiti zdrav razum i ako vam se dogodi osjećaj ili imate sumnju, oke ovo mi djeluje sumnjivo, kvaliteta na fotografiji nije na razini, čudna je stranica, čudan je naziv, uvijek je dobro dodatno provjeriti", kazao je Hlača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pamet u glavu

Stiže Crni petak, a prevaranti vrebaju na internetu. Ovo su savjeti za sigurnu kupovinu online

Image
pamet u glavu

Stiže Crni petak, a prevaranti vrebaju na internetu. Ovo su savjeti za sigurnu kupovinu online

Što se tiče lažnih stranica kaže da se uvijek mogu prepoznati.

"Tražimo indikatore koji bi mogli upućivati na to da je stranica zaista lažna, onda možemo promatrati pogreške u nazivu same organizacije", kazao je Hlača.

"Uvijek treba biti oprezan, da podatke bankovne kartice unosimo na mjesta koja nam djeluju pouzdano, danas postoji niz različitih mehanizama kako se dodatno zaštiti. Postoje kartice u kojima možemo uplatiti željeni iznos novaca i onda samo njega potrošiti. Postoje virtualne kartice, koje se nakon transakcije mogu uništiti, i tako se sprječava dolazak do našeg glavnog računa", dodao je.

Treba pripaziti, pogledati recenzije. Na kraju dana kriminalci na internetu sve su kreativniji, a ključ je u edukaciji korisnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
političari dubljeg džepa

Rastu plaće političarima! Premijer ne vidi ništa sporno. Evo čiji je novčanik najdeblji

Više s weba