POREZNI TRETMAN

Konobari i dalje muku muče s bakšom. Napojnica postaje neoporezivi primitak, ali...

30.1.2023. u 20:12/ Marko Šiklić

Nakon dvije godine pregovora, napokon se rješava pitanje poreznog tretmana napojnice koji ide na ruku ugostiteljima, ali i državnoj blagajni. Uvođenjem u porezni sustav, napojnica postaje neoporezivi primitak, ali do određenog iznosa. Tek treba definirati godišnji limit

S novom valutom totalna pomutnja s napojnicama. Euri su, čini se, od Hrvata napravili velike škrtice.

"Prije je bilo moguće da netko ostavi 10, 20 kuna napojnice, ali sad teško – baš teško", govori konobar Duško Gavrilović.

Jedni ostavljaju previše, drugi premalo, a većina ništa - jer plaćaju karticom.

Image
Dogodio se zaokret

Za manjak kuhara, konobara, slastičara i hotelijera Istra ima rješenje: 'Svakodnevno podižemo ljestvicu'

Image
Dogodio se zaokret

Za manjak kuhara, konobara, slastičara i hotelijera Istra ima rješenje: 'Svakodnevno podižemo ljestvicu'

"50 centi je tu negdje, što uvijek ostavim – može i više, a može i manje. Ovisi o njemu, ali i meni – što imam kod sebe", kaže Rea Čavić iz Zagreba.

"Nekad se zeznem, pa ostavim previše – nekad premalo, ali budemo se navikli kroz koji mjesec", smatra Dora Barba iz Zagreba.

Bilo da je riječ o gotovinskim ili kartičnim, napojnice će se oporezivati. Novi je to porez koji, ovog puta, ide na ruku ugostiteljima, konobarima, ali i državi.

"Ako će njima ostajati taj dio koji oni zaslužuju, mislim da će oni biti zadovoljniji i možda nam to pomogne u potrazi za radnom snagom koja je sada dosta veliki problem za nas ugostitelje", objašnjava Andrija Pirnat, vlasnik ugostiteljskog objekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neoporezivo bi bilo do 10 posto iznosa računa. Na sve iznad toga platio bi se porez.

"Trenutno se napojnica tretira kao plaća, što znači da iz svake ostavljene napojnice vi morate platiti doprinose, morate platiti poreze, morate platiti prirez. Ako ugostiteljskom djelatniku ostavite 2 eura napojnice, u tom trenutku on će od ta dva eura dobiti tek nešto više od jednog eura, iz razloga što se moraju platiti ove stvari koje smo prethodno naveli", kaže Ivan Tadić, tajnik Udruženja ugostitelja Grada Zagreba.

Drugim riječima, napojnica nije prepoznata kao pojam u našem zakonodavstvu pa se naplaćena elektroničkim putem, tretira kao osnovni dohodak.

"Porezno, ako mi prijavimo napojnice, onda gotovo 50 posto od te napojnice ide državi, što je nepovoljno za konobare koji dobivaju pola od toga što zaslužuju", govori Pirnat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
NADBISKUP GA PRAVDAO

Što se događalo u Sotinu? Župnik koji je maltretirao djevojčice ostavljen u službi jer je star?

Cijela priča krenula je prije dvije godine kada su ugostitelji dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom upravom. Održano je niz sastanaka, a sada je na redu – provedba.

"Sa samim definiranjem neoporezivog tretmana dijela napojnice, mi ćemo omogućiti da naši konobari od ostavljena 2 eura, dobiju ta dva eura", kaže Tadić.

"To je dobar korak i mi podržavamo Vladu zato što je to otklanjanje sive ekonomije, i definitivno dobra mjera – manje novca ostaje u proračunu, a više u rukama ugostitelja", poručuje prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, Boris Podobnik.

Bakšiš, tringl ili napojnica, kako god je zvali, pronaći će svoje mjesto u novom zakonu od 2024. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
danas trogodišnjaci

Prizori beba ispred Petrove prije tri godine obišle su svijet. Posjetili smo ih, pričali sa zaposlenicima

Više s weba