Uz zvukove dalmatinske pjesme i vrhunsko pelješko vino - i ove je godine proslavljen dan malostonske kamenice! Radi ovog najpoznatijeg afrodizijaka svijeta Pelješac se odavno našao na gastronomskoj karti svijeta!
"Pa mi svi u Brijesti imamo četvero, petero i sedmero djece, nekad je bilo i 12 - pa eto", govori uzgajivač školjaka iz Brijesti Ivo Bautović.
Znalci kažu - najukusnija je kada je svježe izvađena iz mora, dakle sirova i naravno ništa bez….
"Ono što ljudi često puta vidim da iscijede pola limuna - samo kap i to je to", kazao je uzgajivač školjaka iz Brijesti Zdravko Lazić.
I dok je prošle godine jedna kamenica u Brijesti koštala pet kuna, dolaskom eura i cijena ove delicije je skočila!
"Košta jedan euro komad - kako ide prodaja! Super - vidite da je gužva", govori prodavačica Dijana Lazić.
Srkalo se u Brijesti danas - sve u 16! No, za one koji nisu ljubitelji sirovih mekušaca - također je bilo bogate ponude!
"Imamo gulaš od sipe domaći - pečene srđele i najbolje kamenice na svijetu", kazao je ugostitelj Antonio Oblizalo.
Idealan omjer kamenica je tri za predjelo i tri za desert! Uvjerili su se u to i brojni posjetitelji!
"Za početak smo uzeli srdelice a sad će doći delikatese - kamenice", kazao je posjetitelj Marinko Planinić.
Legenda kaže da je i Casanova svako jutro doručkovao 50 kamenica kako bi potaknuo seksualni nagon, no za neke Pelješčane ta brojka je smiješna.
Upravo se čita
Upravo se čita
"Imamo mi čovjeka koji je pojeo 700 komada u jednom danu - da, u jednom danu", kazao je Ivo Bautović.
I doista, malo koju delikatesu prati toliko misterija, predrasuda i rituala. Zovu ju i princezom podmorja, a istodobno je i luksuzno i ribarsko jelo. I naravno, jede se rukama!