zatražili odgovor Kine

Misteriozan balon iznad SAD-a unio paniku u Bijelu kuću: Što sve dosad znamo o njemu?

thumbnail
3.2.2023. u 19:50/ Andrijana Čičak Božić

Misteriozan balon iznad SAD-a unio je paniku u Bijelu kuću. Biden ga je imao na nišanu. Već su se digli i borbeni avioni jer se sumnjalo da je kineski i špijunski. Nekoliko sati poslije uslijedio je obrat. Doznali smo kako je golemi balon s napravom za snimanje od opasnog postao civilni zračni brod i što je za sada poznato

Mnogi su se Amerikanci zapitali što se događa na nebu američke države Montana.

Ogromni balon uočen je u blizini silosa za nuklearne projektile. Zbog sumnje da leti iznad posebno određenih mjesta i prikuplja informacije, Washington je dignuo borbene avione i zatražio odgovor Kine.

"Kina je odgovorna zemlja i uvijek se striktno pridržavala međunarodnih zakona. Nemamo namjeru narušavati teritorij i zračni prostor bilo koje suverene zemlje. Što se tiče balon istražujemo i provjeravamo situaciju i nadamo se da će se s obje strane sve riješiti smireno i pažljivo", rekla je Mao Ning, glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Image
OD POČETKA PANDEMIJE

Kina napokon otvorila svoje granice: 'Presretna sam, nisam roditelje vidjela godinama'

Image
OD POČETKA PANDEMIJE

Kina napokon otvorila svoje granice: 'Presretna sam, nisam roditelje vidjela godinama'

Par sati kasnije Kina tvrdi da je riječ o civilnom meterološkom balonu koji je već danima sišao sa svoje putanje. Moguće je, kaže nam stručnjak za hibridno ratovanje, ali zašto to nisu odmah rekli.

Stručnjak za sigurnost i hibridno ratovanje, Nikola Brzica, kazao je da mu je sumnjivo "to što je Kanada rekla da istražuje drugi incident s balonom što bi značilo da je više takvih meteroloških balona iznenada pojavilo iznad Amerike", ispričao je.

Prvi balon je letio iznad Aleutskih otoka, uz obalu Aljaske i kroz Kanadu prije nego što je ušao u SAD. Špijunskih kineskih balona bilo je i prošlih godina, iako većinu podataka Kinezi mogu dobiti preko satelita, no imaju neke prednosti.

"Primjerice za prikupljanje signalnih podataka ili elektronskih, signali od radara. Osim toga, prednost im je što mogu uzimati uzorke zraka i puno su jeftiniji za lansiranje", pojasnio je Brzica.

Brzica je rekao da sateliti i baloni nadopunjuju jedni druge. Američki predsjednik odlučio je da se balon ne obara kako bi se izbjegla civilna šteta zbog krhotina. Neki razlog tome vide ili da je cilj da se balon negdje spusti i temeljito prouči ili da ne dođe do veće eskalacije u odnosima dviju zemalja.

Da Amerikanci nisu prihvatili kineski odgovor jasno je po tome što je prije nekoliko sati državni tajnik Antony Blinken odgodio posjet Pekingu najavljen za dva dana. Odnosi su više nego napeti zbog Tajvana i kineskih vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru.

Večera za 5
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Obiteljske tajne

Više s weba

Pročitajte još

Image
LJUBO PAVASOVIĆ VISKOVIĆ

Jesu li izmjene ZKP-a pokušaj ušutkavanja medija? 'Cilj je da se zaštite političari, neće proći, evo i zašto'

Više s weba