Apsurd u školstvu

Nacionalni ispiti se ne ocjenjuju niti su uvjet za upise, a roditelji plaćaju skupe instrukcije za njih. Ispl...

thumbnail
1.2.2023. u 19:45/ Zorana Čičak Kulić

Nacionalni ispiti pišu se u ožujku, a iako se ne ocjenjuju, roditelji plaćaju skupe instrukcije i po nekoliko stotina eura. Za nešto više od mjesec dana svi osmaši pisat će nacionalne ispite

Za nešto više od mjesec dana svi osmaši pisat će nacionalne ispite. Pišu se u ožujku, a iako se ne ocjenjuju, roditelji plaćaju skupe instrukcije i po nekoliko stotina eura. Osam predmeta, osam ispita.

"Ja ne znam za druge učenike, ali ja se ne pripremam zato što želim provjeriti koliko mi je znanja ostalo u glavi od ovih prošlih osam godina", rekla je Klara Kukoč, učenica 8. razreda OŠ Manuš u Splitu.

Mnogi njezini vršnjaci na instrukcije će ipak ići, u ponudi su brojne pripreme za nacionalne ispite, a cijena je od 50 do 400 eura ovisno o broju sati i predmeta.

"Ne vidim uopće razlog za to, za plaćanje roditelja tih dodatnih sati priprema. Smatram da svakom djetetu, svakom učeniku trebaju služiti kao povratna informacija o trenutnom znanju", priča Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš u Splitu.

Image
kreću uskoro

Neće se ocjenjivati ni utjecati, ali za instrukcije ovih ispita se već sad traži 'bogatstvo'

Image
kreću uskoro

Neće se ocjenjivati ni utjecati, ali za instrukcije ovih ispita se već sad traži 'bogatstvo'

Nacionalni ispiti neće se ocjenjivati, neće utjecati na zaključne ocjene niti na upis u srednju školu. Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanje poručuju - mjesta za strah i paniku nema.

"Nema potrebe za dodatnim pripremama ni u školi, a kamoli izvan škole. Želimo dobiti realnu sliku, a to možemo samo bez ikakvih dodatnih intervencija. Realan prikaz postignuća i stanja obrazovanja će nam pokazati što treba mijenjati za unaprjeđenje tog sustava", kaže Vinko Filipović, ravnatelj nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Oni koji pripreme nude kažu tu su zbog pojačanih upita i interesa roditelja. Tvrde, roditelji jako dobro znaju o kakvim je ispitima riječ.

"Moja je zadaća bila slušati potrebe roditelja koji su tražili pripreme za svoju djecu kako bi ona taj zadatak na putu svog školovanja odradili što bolje", priča Klara Grlaš, vlasnica obrta za poduke.

Kakav je njihov rezultat pokazat će bilješka, odnosno broj bodova i postotak riješenosti u e-dnevniku. Učenici će znati kakvo je njihovo znanje u odnosu prema drugima, a nastavnicima će pokazati što treba mijenjati.

"Jesu li naši kriteriji ocjenjivanja objektivni, je li naša ocjena odličan, vrlo dobar ili bilo koja druga stvarna ocjena koja učenike prati i dalje u srednjoj školi", dodala je Marita.

"Hiperinflacija odlikaša na nacionalnim ispitima nije potvrđena. 10% učenika je ispod osnovne razine, 10 iznad napredne, a svi ostali su na srednjoj i osnovnoj što je i objektivno",dodao je Filipović.

Upravo se čita

Image
TIJEKOM OBUKE

Prevrnuo se policijski terenac na nasipu kod Jankomira: Jedan policajac umro, trojica u bolnici

Nova runda kreće u ožujku, prvo će svoje znanje pokazati četvrtaši iz 81 eksperimentalne škole, a onda osmaši iz svih škola.

Tri sestre
Laži sa mnom
Señorita 89
Trag divljači
Život na vagi
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Kako zadovoljiti ženu
Elon Musk show

Više s weba

Pročitajte još

Image
SIN ČLANA SKUPŠTINE DINAMA

Šef policije o BBB-ovcu iz aviona: 'Postupamo temljem onoga što nam je u obvezi, a ne onoga što se negdje dogodilo'

Više s weba