OGLAS

EKSKLUZIVNO!

Neslužbeno: Paladina Vladi predstavio plan ubrzanja obnove. Ako ga premijer ne usvoji - ministar odlazi?

Image

Paladina je tražio centralizaciju postupaka obnove u jedno tijelo - zasebno ministarstvo ili državni ured kojem će na čelo biti on, a koje će se baviti isključivo obnovom. Pojednostavljeno, tražio je da on bude osoba koja vodi proces od početka do kraja. Tražio je mogućnost mobilizacije kadrova i veće plaće za ljude koji se bave obnovom. To bi značilo da iz igre ispadaju i Fond i Središnji ured za obnovu na čelu s HDZ-ovcem Gordanom Hanžekom, čovjekom na kojeg mnogi upiru prstom da usporava gradnju

6.1.2023. u 19:11/ Ilija Radić

Osam razrađenih točaka kojim je Ivan Paladina namjeravao ubrzati obnovu navodno je još u studenom predstavio premijeru Plenkoviću, a pod brojem jedan je osnivanje samostalnog ministarstva obnove. Neslužbeno doznajemo, još uvijek aktualni ministar je Plenkoviću poručio da bez ovih izmjena sustava on neće ostati na čelu ministarstva.

"Jesam li zadovoljan onime sve skupa koji je naš cijeli rezultat, nisam zadovoljan. Nema razloga da budem ministar ako ne isporučujem ono što bi trebao isporučiti", rekao je ministar Paladina.


Premijer, čini se, nije bio impresioniran Paladininim nastupom. Nakon spomenutog sastanka sam je počeo potencirati, kako kaže, nestvarno sporu obnovu, a o budućnosti još uvijek aktualnog ministra ni danas ne želi.

Paladina je tražio centralizaciju postupaka obnove u jedno tijelo - zasebno ministarstvo ili državni ured kojem će na čelo biti on, a koje će se baviti isključivo obnovom. Pojednostavljeno, tražio je da on bude osoba koja vodi proces od početka do kraja. Tražio je mogućnost mobilizacije kadrova i veće plaće za ljude koji se bave obnovom. To bi značilo da iz igre ispadaju i Fond i Središnji ured za obnovu na čelu s HDZ-ovcem Gordanom Hanžekom, čovjekom na kojeg mnogi upiru prstom da usporava gradnju.

Na pitanje kakav je odnos njega i ministra, Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje odgovara:

"Uvijek, cijelo vrijeme govorim nadopunjavamo se, zadatak je iznimno težak, puno je posla. On želi centralizirati sustav"

Na pitanje je li to njemu prihvatljivo, odgovara: "Ne, ne bih to komentirao ovako, nečije želje ja ne znam"


Nestranačkog ministra Plenković je imenovao nakon uhićenja Darka Horvata predstavivši ga kao upravo ono što treba najkompleksnijem procesu u Hrvatskoj.

"Ima iskustva i kao menadžer i kao netko tko se bavio i s građevinskim sektorom, prema tome ono je što nama u ovom trenutku treba, jedna svježa, nova energija", kazao je Plenković.

Najbogatiji ministar u Vladi je svoju ulogu prihvatio i već po preuzimanju funkcije obećavao stotine gradilišta.

"Obnova je odgovornost svih nas, prije svega moja", kazao je Paladina.


Upravo se čita

Image
SJAJNE VIJESTI

Mladi Hrvat pokorio konkurente: Hrvatskoj osigurao desetu medalju na prvenstvu Europe

No, vrlo brzo je naučio da tako ne ide u državnom aparatu u kojem bi tri neovisna tijela trebala raditi zajedno. Sve što je od ožujka do studenog detektirao kao spora grla predstavio je Plenkoviću, uz plan kako to promijeniti. Pa je tako predložio ukidanje javne nabave, smanjenje broja sudionika u procesu koji ga usporavaju, te je sve od zahtjeva do izvedbe htio preuzeti sam. I nije Paladina jedini koji ukazuje na potrebu promjene sustava koji koči obnovu.

"To nije samo pitanje zamjene jednog ili dvojice ljudi, to je pitanje zamjene cijeloga modela", rekao je Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a.

"Osnovni problem Paladine je što nije kod preuzimanja funkcije uvjetovao pravo da upravlja cijelim sustavom", kazao je Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - Reformista.

No, pitanje je bi li onda i postao ministar, jer Plenković ni u studenom očito nije pristao na to. A na suprotno, čini se, ne pristaje Paladina. Neslužbeno, doznajemo da su u pitanju tjedni do isteka vremena kojeg je još uvijek aktualni ministar ostavio premijeru za pronalazak zamjene.


U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
ostvarenje snova

Pobjednica Superstara: 'Ne mogu vjerovat da se ovo dogodilo. Nerealno, ovo je nerealno!'


Više s weba