Play logo
INSPEKCIJA u tijeku

Neuhranjenim konjima na ranču iznad Kaštela se naziru rebra, a vlasnik tvrdi: 'Stomak im je pun'

thumbnail
5.9.2023. u 8:30/ Dragana Eterović

Kada primijete da se na životinjama vide rebra, mnogi se pitaju jesu li konji na u Rudinama iznad Kaštela izgladnjeli, neishranjeni i zapušteni. Posumnjaju da im vlasnik ne pruža sve potrebno, a u cijeli su se slučaj uključili veterinari

Play logo

Veterinarska inspekcija utvrđuje je su li konji na ranču u Rudinama iznad Kaštela neuhranjeni jer neke od 12 životinja koje drži vlasnik Dino Babič, djeluju iscrpljeno i zanemareno.

Ipak, Babič tvrdi da je riječ o starim konjima koji su bili bolesni i još se oporavljaju.

Play logo

"Moji konji svi imaju drob, puni su, stomak im je pun. Dobili su paste za parazite, dobili su sve, ali zašto ne prima, to je upitno. Je li zbog starosti je li to zbog sunca", objašnjava vlasnik.

Image
UŽAS U JAR-U

Zaposlenik rezervata otišao u noćnu šetnju, rastrgali ga lavovi: 'Noćne su životinje, ljude mogu doživljavati kao plijen'

Image
UŽAS U JAR-U

Zaposlenik rezervata otišao u noćnu šetnju, rastrgali ga lavovi: 'Noćne su životinje, ljude mogu doživljavati kao plijen'

Vlasnik uvjerava da konje hrani tri puta dnevno, a dodaje riječ je o arapskoj vrsti koja je inače sitnije građe. Susjedi na optužbe o gladnim životinjama odmahuju rukom.

"Većina konja nije neuhranjena, nego su to mršaviji konji koji su za trke. To su Arapi i ne mogu biti kao Lipicanci jaki, Hrvatski posavci... Tako da naši ljudi to brkaju", komentira susjed Darijo Duraković.

Play logo

"Tim konjima ne fali ništa. Kad bi možda pečene janjetine zaželjeli, možda bi im i to donio. Imaju sve", dodaje sumještanin Anđelo Ćaleta.

No, veterinarska inspekcija vlasnika je prije nekoliko godina prijavila sudu zbog neadekvatnog držanja konja.

Play logo

"U inspekcijskim nadzorima utvrđeno je kršenje Zakona o zaštiti životinja temeljem čega je podnesen prekršajni nalog Općinskom prekršajnom sudu u Splitu", piše Državni inspektorat.

Play logo

Postupak je na kraju obustavljen u kolovozu ove godine zbog zastare. Više od sudskih sporova, vlasnika ranča brine tko je kriomice nedavno nahranio njegove konje s vrećom zobi.

"Njih se 5-6 valjalo u mukama. Konji dobiju kolike. Bili su cijeli od blata i zemlje. To nije u redu i nije dobro. Mogao mi je konj uginuti radi nečije pogrešne dobronamjernosti“, dodaje Babič.

Nahranio ih je netko tko je zaključio da su gladni. Nadzor veterinarske inspekcije, koji je još uvijek u tijeku, utvrdit će jesu li konji neuhranjeni i imaju li na ovom ranču zadovoljavajuće uvjete.

Play logo
Play logo

Upravo se čita

Image
ŠTRAJK IDE DALJE

Radnici riječke Čistoće na rubu: 'S 28 godina staža imam i 640 eura neto plaće'

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kad se male ruke slože

Prekrasna priča iz Ramljana. Građani potpuno sami obnovili izvor: 'Davalo se po 100, 500 i tisuću eura'

Play logo

Više s weba