OGLAS

RTL Dosje

Nikad skuplji povratak u klupe, roditelji otkrivaju: 'Imam troje djece i po jednom ću potrošiti 100 eura'

3.9.2023. u 19:38/ Zorana Čičak Kulić

I sutra svi moraju biti dodatno oprezni u prometu jer se više od 445 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola vraća u klupe. Prva školska košarica u eurima skuplja je od lanjske u kunama, cijene su i do 20 posto više. Počinje i cjelodnevna škola, eksperimentalni program ulazi u 62 škole


Bilježnice, pernice i torbe spremne su za novu školsku godinu. Petar će u drugi, Emanuel u treći, a njihova sestra Aurelia u osmi razred.

"Novu torbu imam, puno novih bilježnica i bojica", govori nam Petar. Emanuel nije kupovao novu torbu, dok se Aurelia najviše veselila novoj odjeći i priboru.


Udžbenici će ih kao i sve osnovnoškolce dočekati na školskim klupama, a na roditeljima je trošak svega ostalog.

Njihov otac Antun priznaje nam da se svake godine za početak škole sve više i više izdvaja. "Ove godine je poskupjelo kao i sve ostalo. Nisu to samo bilježnice i olovke, ima odjeće, šlape, torbe. Svi troje će i u glazbenu, tu su i vannastavne aktivnosti", objašnjava.

Majka Jasmina priznaje nam da ovoga puta nisu kupovali tru, već samo jednu školsku torbu. "Nekako tijekom cijele godine kupujemo školski pribor i bilježnice i uvijek imamo neki višak i onda se smanji to veliko opterećenje na početku školske godine", kaže.

Image
ususret novoj školskoj godini

Školski pribor ove godine 20-ak posto skuplji nego lani: 'Olovčica je prije koštala pola eura, sada euro i pol'

Image
ususret novoj školskoj godini

Školski pribor ove godine 20-ak posto skuplji nego lani: 'Olovčica je prije koštala pola eura, sada euro i pol'

A budžet je teško planirati. Da je prva školska košarica u eurima skuplja od lanjske u kunama slažu se mnogi roditelji. "Računamo tu oko 100, 150 eura da bi bilo sve što bi trebali uzeti", rekla nam je Mirna iz Rijeke.

Sličnu svotu izdvojit će i Jasna iz Zagreba. "Imam troje djece koja idu u prvi, četvrti i četvrti srednje. Sad trenutno ću potrošit 80-ak, ali 100 eura sigurno po djetetu", dodala je.


Cijene variraju od trgovine do trgovine. Ovisno o broju i debljini listova, kvaliteti i izgledu korica cijena bilježnica je od 1 do gotovo 3 eura. Cijena pernice varira od 11 do 42 eura, ovisno o veličini i količini pribora koji sadrži.

U odnosu na prošlu godinu cijene bilježnica prosječno su narasle za 22 posto, školskog pribora za 18 posto baš kao i cijene pernica i torbi.

"Stvarno se možete iznenaditi kad vidite da je jedna olovčica koštala pola eura, a sad je euro i pol", ističe prodavačica Danica iz jedne knjižare. "Cijene stvarno jesu više, nekih 20ak - 30ak posto, može sve ovisiti o brandu", dodaje i kaže da su torbe sve kvalitetnije, izrađene od boljih materijala i lakše. "Vjerujem da i izrada podiže cijenu koja će biti veća svake sezone", zaključuje.

Za mnoge roditelje srednjoškolaca tu je i trošak udžbenika. Besplatni udžbenici osigurani su za sve učenike osnovnih kao i za učenike srednjih škola iz obitelji nižih primanja. Jedan besplatan obrok i dalje će imati osnovnoškolci, a u školama koje će provoditi program cjelodnevne škole uz udžbenike besplatni će biti i drugi materijali.


Upravo se čita

Image
STIGLA KAZNA

Njih 46 na utakmicu pokušali ući bez ulaznice, a sada će im zbog toga biti suđeno

"U to ubrajamo radne bilježnice, atlasi, likovne mape. Osigurana su i sredstva za sve obroke, odnosno za tri obroka dok djeca borave u školi", ranije je kazala državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Iva Ivanković.

Za program cjelodnevne škole prijavile su se 64 škole, a od ponedjeljka provoditi će ga 62. Nastava, ručak, pa učenje i pisanje zadaća, nakon obveznog dijela cjelodnevne škole slijede izvannastavne aktivnosti za one koji to žele.

"Njihov dan će počinjati u 8 ujutro i trajat će za učenike razredne nastave do 14, a do 15, 15 i 30 za učenike viših razreda. Opreme smo naručili zaista mnogo, od suvremenih digitalnih tehnologija, interaktivni zaslona u svim učionicama, laptopa i tablete za učenike, cjelokupan školski namještaj", ispričao nam je ravnatelj Osnovne škole Augusta Šenoe u Osijeku, Vedran Čerina.

Stižu i novi predmeti prirodoslovlje, društvo i zajednica, praktične vještine te svijet i ja kao alternativa vjeronauku. Informatika preimenovana u informacijske i digitalne kompetnecije postaje obvezna za sve. Povećava se satnica hrvatskog i matematike, a tjelesni više neće predavati učitelji razredne nastave.


Ravnatelj Osnovne škole Ivana Cankara u Zagrebu, Boris Počuča, priznao je da su morali zaposliti dva profesora tjelesnog i po jednog matematike i hrvatskog zbog povećane satnice. "Ako bi htjeli iskoristiti puni potencijal cjelodnevne škole onako kako je ona i zamišljena morat ćemo i u nadogradnju škole", najavio je.

No, nisu zadovoljni svi. Bunili su se nastavnici, a roditelji iz Novog Marofa i Draganića podigli su ustavnu tužbu.

"Nas smeta što će to utjecat na našu djecu, povećanje satnice, obvezno sjedenje za klupom bez ikakvog razloga. 8 ili 9 sati tjedno više to nije potrebno. I ne želimo sudjelovati u tom programu", već je ranije kazao Božidar iz Novog Marofa.

I prije početka nove školske godine spominju se prosvjedi, a sindikati su nezadovoljni Zakonom o plaćama.


"Imamo naslijeđene, a i neke nove probleme. Cijena rada zaposlenih u školama se drastično smanjuje. Unatoč povećanima inflacija to sve pojede što znači da naš rad vrijedi sve manje i manje", poručuje predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić.

A i školarci imaju svoja očekivanja pa se Petar s početka priče najviše raduje prijateljima i učitelju. Emanuela vesele novi uspjesi, matematika i volina, dok se Aurelia nada boljem uspjehu nego lani.

U školske klupe sutra se vraća 445 800 učenika, prvašića je nikad manje, prema prvim procjenama 35 tisuća.

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
OGORČENI STANOVNICI IŽA

Trajekti nisu plovili, otočani se pobunili i sami došli malim brodom. 'Zbog 1 čovjeka se vraćamo u 19. stoljeće'


Više s weba