Za dvije godine

Očekuje se nova kandidatura Zorana Milanovića. Tko će mu biti glavni konkurent s HDZ-ove strane?

27.2.2023. u 19:59/ Ilija Radić

U ove tri godine on je napao gotovo sve u HDZ-u, a koga će HDZ poslati na megdan njemu na predsjedničkim izborima? Probni baloni se puštaju, a prema njima najbolje kotiraju aktualni predsjednik Sabora i bivša predsjednica države

Gotovo dvije godine prije predsjedničkih izbora, počinju se zauzimati startne pozicije.

Iako to još nije potvrdio, nova kandidatura Zorana Milanovića očekuje se, ali tko će mu biti glavni konkurent s HDZ-ove strane, još nije poznato.

Većina onih koji se neslužbenim izvorima guraju u prvi plan javno odbija tu mogućnost. Ali ne i bivša predsjednica koja se javila za RTL Danas.

U ove tri godine on je napao gotovo sve u HDZ-u, a koga će HDZ poslati na megdan njemu na predsjedničkim izborima? Probni baloni se puštaju, a prema njima najbolje kotiraju aktualni predsjednik Sabora i bivša predsjednica države.

Gordan Jandroković neuobičajeno konkretan oko svojih predsjedničkih ambicija.

Image
U Rami

Osnovana nova stranka Hrvata u BiH. Najavljeno jačanje alternative politici HDZ-a BiH

Image
U Rami

Osnovana nova stranka Hrvata u BiH. Najavljeno jačanje alternative politici HDZ-a BiH

"Uopće ne znam po kojem su kriterijima izabrani ti kandidati. Za druge ne znam, ali za sebe znam da nisam zainteresiran", izjavio je.

Za razliku od njega, Kolinda Grabar Kitarović, s puta u Saudijsku Arabiju na pitanje o novoj kandidaturi odgovara zagonetno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svako vam dobro iz Riyadha", napisala je na društvenim mrežama.

Tko će biti HDZ-ov kandidat neće se znati dok ne prođu parlamentarni i europarlamentarni izbori, kaže analitičar Krešimir Macan. Ako HDZ ostvari dobar rezultat, treći po redu izbori u 2024. možda im neće neće biti toliko važni.

"Onda bi išao alibi kandidat, a u slučaju da se dogodi nešto drugačiji scenarij na ova prva dva izbora, HDZ bi onda išao da mora dobit predsjedničke izbore i onda bi išao najjači kandidat, to je jako teško reći tko je jači od njih, Kolinda ili Gordan Jandroković", objašnjava Macan.

U medijima se pojavljuje i ime iskusnog diplomata Ivana Šimonovića, ali i potpredsjednika Vlade Tome Medveda. HDZ još o tome nije razgovarao, tvrdi Medved, ali i on je na Jandrokovićevom tragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
UPRAVO ODLUČENO

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji! Nakon pola godine, četiri para napokon se vraćaju u Hrvatsku

"A da vas premijer zatraži? Ja ću još jednom potvrditi - nemam nikakvih ambicija koje su u tom smjeru usmjerene", rekao je Medved.

Čini se da pozicija Milanovićevog izazivača, ako se on kandidira za reizbor, u HDZ-u nije popularna. Ni drugi potpredsjednik Vlade za nove odgovornosti nije zainteresiran.

"I ovo mi je puno", izjavio je Butković. Iako bi Zoran Milanović i i HDZ-ov kandidat, tko god to bude, trebali imati najbolju startnu poziciju, ni treći put nije bez izgleda, smatra Macan.

"Imamo sve više tih nekih opcija koji mogu pogurat nekog trećeg kandidata ako ga ljudi mogu prepoznat, onda bi mogao poremetit planove nekome tko bi želio automatski uć u drugi krug. To bi možda bilo lakše s ljevice ući nego s desnice", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do predsjedničkih izbora ostale su pune dvije godine, no pripreme za treći čin superizborne godine već su, čini se, počele.

Više s weba

Pročitajte još

Image
gulite li i vi paradajz?

Kako 'skinuti' pesticide s voća i povrća? Provjerili smo s nutricionisticom pali li trik sa sodom bikarbonom

Više s weba