bijela lista trgovaca

Od početka godine pojeftinili deterdžent, mlijeko, WC papir, ali su paprike i rajčice duplo skuplje

thumbnail
20.3.2023. u 19:12/ Dajana Šošić

Pojeftinjenja su krenula, a Vladina aplikacija za praćenje cijene pokazala da je 300-tinjak proizvoda pojeftinilo u nešto manje od četiri mjeseca. Ministar Filipović smatra: 'Aplikacija je poslužila svrsi'

Lidija iz Osijeka potvrdila nam je da je u trgovini puno toga na akciji, dok se Jelena ne slaže pa kaže: "Možeš mislit', svaki dan je sve skuplje!"

Nikola iz Zagreba primjećuje da je sve "otišlo gore" pa dodaje: "Još varaju na gramaži." Aplikaciju za praćenje cijena koje je izradilo Ministarstvo gospodarstva ne prati.

A iz nje se vidi da je gotovo 300 proizvoda u tri trgovačka lanca pojeftinilo. "Onda su pojeftinili neki koje ja vjerojatno ne koristim vjerojatno", komentirao je Ante iz Zagreba s kojim smo razgovarali.

Za 299 proizvoda u tri trgovačka lanca, koja su pristala sudjelovati u aplikaciji , cijene su otišle dolje i to uglavnom za 10 do 30 posto. Za 33 proizvoda cijena je porasla, a za 747 ostala ista. Od onih sniženih, samo ih je 19 akcijskih, ostale su redovne cijene. Podaci se ažuriraju svakih 15-ak dana.

Image
Foto:
Image

Među proizvodima koji su pojeftinili su, primjerice, deterdžent za pranje, limun, šampinjoni, mlijeko, majoneza, mineralna, ulje, toaletni papir, čokolada, tijesto, jogurt i to određenih proizvođača. S druge strane, poskupjelo je uglavnom povrće i to rajčica, paprika, kelj, luk, tikvice, brokula i šećer.

Najviše su otišle gore cijena rajčice i paprike i to za više od sto posto u odnosu na razdoblje od 31. prosinca 2022.

Ivica Katavić iz trgovačkog lanca KTC pojašnjava promjene u cijenama: "Ako nama padnu ulazne cijene, past će i na policama. I obrnuto. To je kretanje na tržištu."

Ministarstvo gospodarstva smatra da su putem aplikacije ipak uspjeli održati cijene pod kontrolom.

Image
VJEROVALI ILI NE

Vlasnik pekarnice u Rijeci snizio cijenu kruha i to za više od pola cijene: 'Svaki je cent dobrodošao'

Image
VJEROVALI ILI NE

Vlasnik pekarnice u Rijeci snizio cijenu kruha i to za više od pola cijene: 'Svaki je cent dobrodošao'

Ministar Davor Filipović kaže: "Aplikacija je poslužila svrsi - oko 65 posto proizvoda zadržalo je cijenu, oko 25 posto proizvoda poskupjelo je." Na pitanje, kako građani mogu znati da drugi nisu poskupili proizvode, odgovara: "Građani mogu koristiti aplikaciju da vide što je poskupilo što nije."

Za potrošače svako pojeftinjenje dobro dođe, no iz udruge poručuju da to nije dovoljno.

"Nije to neko pojeftinjenje, oko 5-10 posto. Nisu to neki proizvodi koje kupci baš tako često kupuju. I dalje su cijene izuzetno visoke s obzirom na to da je izuzetno niska kupovna moć građana", komentira Ana Knežević iz Hrvatske udruga za zaštitu potrošača.

Upravo se čita

Image
KUD OVAJ SVIJET IDE

Svećenik (34) drogirao i zlostavljao svoje prijateljice. Sve je to i snimao, a one ništa nisu znale...

Već se dulje vrijeme iz ministarstva mogu čuti najave da će biti dostupne i cijene onih trgovačkih lanaca koji se nisu odazvali pozivu jer će ih ministarstvo samo popisivati i staviti u aplikaciju.

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
default_cta
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
SVE KRENULO OD RUSIJE

Benzin i dizel od sutra izjednačeni na 12 nekadašnjih kuna, a sad se svi boje nestašice dizela: 'To je prestrašno!'

Više s weba