Play logo
podržavaju ih i suci

Od ponedjeljka na sudovima nema ročišta. U štrajk zbog plaća idu spremačice, zapisničari, upisničari

thumbnail
29.5.2023. u 21:00/ Goran Latković

Sindikalna povjerenica na Županijskom sudu u Bjelovaru otkrila je da njihova spremačica ima samo 480 eura plaću, zapisničar 706 eura, a upisničar 650 eura, arhivar 630 eura... Traže povećanje od 400 eura, a resornom ministru Malenici za vrat puše moguće i prvi štrajk policajaca u zatvorima ikad

Play logo

Štrajk službenika i namještenika na sudovima i u državnim odvjetništvima počinje u ponedjeljak u 7 sati.

"Spremačica na našem sudu ima 480 eura plaću, s tim da joj država daje dodatak od 81 euro zato što je ispod minimalne plaće. Zapisničar na istom sudu ima 706 eura, upisničar 650 eura, arhivar 630 eura. Sucima su plaće povećane, a mi smo na rubu jada i egzistencije", otkrila nam je koliko su niske plaće Zdenka Barber, sindikalna povjerenica na Županijskom sudu u Bjelovaru.

Play logo

Pokušaji mirenja s Ministarstvom pravosuđa propali su jer nije prihvaćen njihov zahtjev za povišicom od 400 eura.

"Potplaćeni smo definitivno. Svi su za štraj, čak i naši suci. Sudačka komora dala nam je podršku jer su svjesni da nemaju s kim raditi. Svjesni su da referada bez zapisničara ne može opstati", kaže Aleksandra Knežević, sindikalna povjerenica na Općinskog suda.

Za građane će štrajk značiti otkazivanje gotovo svih usluga na sudovima, ali i ročišta.

Play logo

"Ne obustavljaju se poslovi koji od važnosti života, ugroze zdravlja. To je ono što se mora izvršavati. Svi drugi poslovi i službenički, namještenički, pomoćno tehnički poslovi se neće izvršavati. Ako nema zapisničara nema ni ročišta", pojašnjava Iva Šišković predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika

Ministar pravosuđa Ivan Malenica već danima poziva sindikate na strpljenje dok se ne izradi novi Zakon o plaćama.

Play logo

Oni kažu da povjerenja nemaju, misle da će ostati bez traženog povećanja. Iz Vlade svih ovih dana bez velikih obećanja, jedino su prvostupanjskim sucima izašli u susret i dali povišice.

Play logo

"Apelirali smo na strpljenje. Svi oni upoznati su s time što radimo kroz zakon. Razgovori će ići da tražimo strpljenje da zakon napravimo u miru zajedno sa sindikatima", komentira ministar Malenica.

Ministarstvo pravosuđa na zahtjeve mora odgovoriti i Sindikatu pravosudnih policajaca. Prošli tjedan prosvjedovali su ministru pod prozorom. Do petka očekuju odgovor o povišici. Ne dogovore li se, organizirat će prvi štrajk u zatvorima.

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŠTRAJK IDE DALJE

Radnik riječke Čistoće gradonačelniku: 'Prestanite tipkati po mobitelu kad pričam da kolege nemaju što jesti'

Play logo

Više s weba