Otkrila detalje

Odvjetnica para uhićenog u Zambiji za Danas: 'Majka je jako pogođena. Jako joj je teško...'

10.1.2023. u 20:00/ Leona Šiljeg

Odgođeno je prvo ročište za osmero Hrvata na sudu u Zambiji. Izjasnili su se da nisu krivi, hoće li na slobodu - ne zna se. Sumnjiči ih se za trgovinu djecom u pokušaju, a odvjetnica jednog uhićenog para u Hrvatskoj - otkriva detalje slučaja

Jutros - prvi put na sudu. Ročište je kasnilo uz povremene stanke jer su svi trebali sudjelovati u raspravi jezikom koji razumiju. Pročitana im je optužnica.

"Oni su se izjasnili da se ne osjećaju krivima. Ipak je ročište odgođeno za četvrtak. Njihov branitelj tražio je njihovo puštanje uz jamčevinu, da se brane sa slobode", kazao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Odvjetnik koji ih zastupa u Zambiji za lokalne portale poručio je da neće utjecati na svjedoke. Potvrdio je da su im oduzeti mobiteli i nemaju pristup bankovnim računima. Obitelj jedne od uhićenih posvojiteljica angažirala je odvjetnicu i u Hrvatskoj.

"Majka je stvarno jako pogođena, ne moram vam uopće opisivati kakvo je to stanje kada je kćer i njezina obitelj u zatvoru, a pogotovu u zatvoru negdje tako daleko i bez direktnog kontakta. Jako joj je teško što saznaje informacije iz medija", govori odvjetnica obitelji zatočenih u Zambiji Sandra Marković.

Image
pristupili ročištu

FOTO Ovo su Hrvati pritvoreni u Zambiji zbog navodnog krijumčarenja djece. Objavljene fotografije

Image
pristupili ročištu

FOTO Ovo su Hrvati pritvoreni u Zambiji zbog navodnog krijumčarenja djece. Objavljene fotografije

Odvjetnica kaže da je majka posvojiteljice shvatila da nešto nije u redu kada kći i zet nisu sletjeli u Beč, a trebali su. Oni su upisani u Registar potencijalnih posvojitelja.

"Smatramo da je s ove strane i sto se tiče naše posvojiteljice sve postupljeno kako treba u skladu s hrvatskim zakonima. Imamo dokumentaciju hrvatskih sudova, imamo prevedenu dokumentaciju, ovjerenu – nema razloga sumnjati u vjerodostojnost bilo čega što je ispred nas", dodaje odvjetnica.

Među osmero uhićenih je i jedan vijećnik izabran na listi koalicije Možemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jedan od 500 vijećnika naše koalicije. Ja nisam s njim u osobnom kontaktu, ali koliko sam vidio u medijima pravna pomoć je dobivena za sva četiri para i očekujem da institucije donesu odluku", kazao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević (MOŽEMO!)

Osmero Hrvata sumnjiči se za trgovanje djecom u pokušaju - što tek treba dokazati. U Zambiju su otišli s pravomoćnom odlukom suda i dokumentima za djecu koje je izdao MUP.

"Djeca koja su trebala biti posvojena u ovom trenutku su hrvatski državljani. Oni politički akteri koji tu situaciju koriste za politički obračun je po meni novo dno u Hrvatskoj – novo dno, a Bog zna da smo vidjeli mnoga dna", govori saborska zastupnica Sandra Benčić (MOŽEMO!).

Dva para su bila u Registru potencijalnih posvojitelja, a druga dva su podnijela zahtjev, ali nisu upisani. Iz Ministarstva obitelji su rekli da im se nitko nije obratio vezano uz međudržavno posvojenje, ali da je u tijeku nadzor zahtjeva za upis za sva četiri para da se vidi je li sve bilo po propisima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PRAVA PREDSTAVA

RTL Danas donosi snimku o kojoj bruji cijeli Sabor. Pogledajte kako saborska straža izvodi Grmoju!

Više s weba

Pročitajte još

Image
penzionerima znači

Sto gradova dijeli uskrsnice umirovljenicima, ali ne i Split. Pričali smo s građanima

Više s weba