IT-jevci

Osječani u svjetskom vrhu! 'Naše naočale omogućuju pilotu osjećaj da sjedi u kokpitu drona'

23.11.2022. u 7:30/ Bojan Uranjek

Ponosno tvrde da su tvorci najboljih video-naočala za upravljanje dronovima, ali i da su njihovi proizvodi koji se prodaju u 50 zemalja svijeta rezultat domaćeg znanja i rada

Imaju pet godina, u Hrvatskoj su i u svjetskom su vrhu - da, to us osječki IT-jevci. S njihovim video-naočalama piloti dronova osjećaju se kao da sjede u kokpitu letjelice. A uskoro će poletjeti i njihov prvi dron.

"Naše naočale omogućuju pilotu taj nekakav immersive osjećaj zapravo kao da sjedi u kokpitu drona kojim upravlja", govori voditelj odjela za EU projekte Dragan Kovačević.

Ponosno tvrde da su tvorci najboljih video-naočala za upravljanje dronovima, ali i da su njihovi proizvodi koji se prodaju u 50 zemalja svijeta rezultat domaćeg znanja i rada.

"Sav dizajn, sve elektronike kompletno je dizajnirano u Osijeku u Hrvatskoj, znači s našim vlastitim inženjerskim snagama", dodaje Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon akvizicije švicarske IT kompanije Orqa ima sve potrebno da uskoro polete i njeni dronovi.

Image
osmislila nešto novo

Inovatorica dječjih proizvoda ostvarila impresivan rezultat na Međunarodnom sajmu: 'Ovo mi je predobar početak'

Image
osmislila nešto novo

Inovatorica dječjih proizvoda ostvarila impresivan rezultat na Međunarodnom sajmu: 'Ovo mi je predobar početak'

"Time smo dobili jedan široki portfolio zapravo svih komponenata za dronove i vjerojatno smo u ovom trenutku jedina kompanija izvan Kine koja sve ima unutar kuće", kazao je operativni direktor Tomislav Krolo.

Upravo se čita

Image
DESETAK NESTALIH

U Italiji proglašeno izvanredno stanje zbog klizišta na Ischiji: Traga se za nestalima

Za uspjeh na svjetskom tržištu uz znanje i rad potreban je i kapital. Osječki IT-evci kažu da ih raduje što ih neki investitori prate od početka do danas.

"Vjeruju u našu strategiju, u našu kompaniju, vjeruju da možemo našu kompaniju stvarno dovest na neko velikog globalnog igrača u svijetu", kazao je financijski direktor Goran Simonovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istraživanju i razvoju sve je tajnovito. No, otkrivaju da izvan Hrvatske rade na obrambenoj tehnologiji oklopnih vozila. Ne kriju ni tajnu uspjeha.

"Entuzijazam pojedinaca, ono možda nekakva mala doza ludosti i da se poklope nekakve okolnosti, dobre odluke u dobrim trenucima u pravom trenutku i malo sreće u svemu tome", kazao je Kovačević.

Uspjeli su na globalnom tržištu, no istraživati i proizvoditi i dalje žele u Osijeku. U zgradi IT parka koju planiraju izgraditi. Entuzijazam i znanje su tu pa im treba još samo malo ludosti i sreće.

Više s weba

Pročitajte još

Image
političari dubljeg džepa

Rastu plaće političarima! Premijer ne vidi ništa sporno. Evo čiji je novčanik najdeblji

Više s weba