OGLAS

63-GODIŠNJAK

Ovo je muškarac koji je u svibnju dignuo policiju, SOA-u i odjel za terorizam na noge zbog prijetnji premijeru i Vladi

6.7.2023. u 20:30/ Ivana Ivanda Rožić

Zatraženo je mjesec dana istražnog zatvora za 63-godišnjaka koji je prijetio smrću predsjedniku Vlade i ministrima! Uhićen je jučer kada je stigao iz Amerike u Zadar, a detalje kako je otkriven doznaje naša ekipa


Zbog muškarca digla se u svibnju cijela policija na noge. I ne samo policija. Već i odjel za terorizam, kao i SOA. Riječ je o 63-godišnjem muškarcu. Američkom Hrvatu koji posljednjih 50 godina živi u New Yorku. Gotovo svake godine dolazi u Zadar - tako i jučer gdje je na kraju i uhićen. Zašto se namjerio baš na premijera - kratak iskaz dao je tužiteljstvu, gdje se zadržao svega pola sata.

"Zbog osnovane sumnje da je počinio četiri kaznena djela prijetnji iz članka 139 stavka 2 i 3 Kaznenog Zakona. O detaljima obrane vam ne mogu govoriti s obzirom na to da je istraživanje u tijeku", kaže prva zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu Erika Korade.


"Predviđena je kazna zatvora do 5 godina. Znači od 6 mjeseci do 5 godina, za kvalificirani oblik kaznenog dijela iz stavka 3", dodaje Korade.

Image
res non verba

Jaki na riječima, popustljivi na djelima - tako bi se mogle opisati Vladine prijetnje lovcima u mutnom

Image
res non verba

Jaki na riječima, popustljivi na djelima - tako bi se mogle opisati Vladine prijetnje lovcima u mutnom

Muškarca se tereti da je 12. svibnja telefonom nazvao operativno dežurstvo jedne zagrebačke policijske postaje i uputio prijetnju ubojstvom premijera i njegovih ministara. 20 minuta kasnije - nazvao je i OKC šibensko kninske policije- uz prijetnje vrijeđao je i policajce. Kao što je RTL prvi i izvijestio, najveći problem bi je što je osumnjičeni zvao iz inozemstva.

"Ovo istraživanje bilo dosta otežano činjenicom jer je počinitelj koristio sofisticirane alate kojima je prikrivao s jedne strane svoj identitet s druge strane se uspješno prikrivala lokacija s koje su upućeni pozivi", govori ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Za prijetnje ovakvog tipa - postoje razni alati. Ali i uvijek mogućnost za grešku kojom će se osoba otkriti.

"Mi možda možemo sakriti broj s kojeg pozivamo, međutim možda nećemo sakriti sve na strani telekoma, možda ćemo negdje sakriti glas, možda nećemo pravilno sakriti svoj glas, dakle uvijek postoje različiti elementi", kaže stručnjak za informacijsku sigurnost Alen Delić.


Upravo zato policija je odmah krenula u akciju. Na Markov trg poslane su dodatne snage, odmah se uključila služba za terorizam, ali i krenulo se u suradnju s više zemalja u susjedstvu, no ključna je bila Amerika.

Premijer kaže - SOA je davno zaključila da u Hrvatskoj postoje dvije skupine ljudi koje su spremne raditi oružane pobune.

"Te skupine postoje imaju svoje ciljeve, imaju svoje članove za koje službe koje imaju zadaću - znaju. Ovaj slučaj je pokazao da hrvatska policija i drugi koji su uključeni rade, da su identificirali osobu, koja je iskazivala ozbiljne prijetnje", ističe predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Zanimljivo 63-godišnjeg muškarca policija nije uhitila odmah na aerodromu, već ga je pustila da izađe iz aviona u dođe do Zadra gdje inače boravi ljeti. Sada će neko vrijeme vjerojatno boraviti u istražnom zatvoru kojeg tužiteljstvo traži zbog opasnosti od ponavljanja djela. No o tome će zagrebački županijski sud odlučivati sutra.


Upravo se čita

Image
STIGLA KAZNA

Njih 46 na utakmicu pokušali ući bez ulaznice, a sada će im zbog toga biti suđeno

POGLEDAJTE VIDEO: Prijetnje premijeru najoštrije osudio i SDP. Osiguranje uvedeno nakon napada Bezuka, danas i pojačano

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
OGORČENI STANOVNICI IŽA

Trajekti nisu plovili, otočani se pobunili i sami došli malim brodom. 'Zbog 1 čovjeka se vraćamo u 19. stoljeće'


Više s weba