Play logo
RANKO RAJOVIĆ

Pedijatar kojeg svi vole! U rekordnom roku rasprodao predavanja u Zagrebu: 'Roditelji se previše miješaju...'...

thumbnail
10.9.2023. u 7:30/ Maja Oštro Flis

Djeci mora biti dosadno, kroz igru najbolje uče, sport je nužan dio odrastanja. Sve su to formule za uspješno i neovisno dijete, uvjeren je liječnik Ranko Rajović iz Novog Sada koji je u rekordnom roku i u Zagrebu rasprodao dvodnevna predavanja. Osmislio je novi sustav učenja o kojem predaje u 20 zemalja svijeta

Play logo

Roditelji, odgajatelji, učitelji, studenti - svi s pitanjima za ovog čovjeka. Više od 500 ljudi u Zagrebu pažljivo sluša sve što profesor Rajović ima za reći.

"Jako je inspirativan i inteligentan čovjek", kaže Sara Horvat iz Daruvara.

Play logo

"Možda najbolje pozvati svakoga da dođe jer kad jednom dođete, sigurno ćete doći još koji put", poručuje Lea Bušac Krišto iz Zagreba.

Image
DROGU SKRIVAJU U GRMLJU

Tamo gdje se igraju djeca, narkomani redovno konzumiraju svašta. Drogu skrivaju u grmlju, a igle su na svakom koraku...

Image
DROGU SKRIVAJU U GRMLJU

Tamo gdje se igraju djeca, narkomani redovno konzumiraju svašta. Drogu skrivaju u grmlju, a igle su na svakom koraku...

"Fascinira me kako na jednostavan način objasni neke stvari koje su složene za djetetov razvoj mozga", tvrdi Sunčica Beč iz Petrovaca.

A za što bolji razvoj djece, koja su, misli Ranko Rajović sve motorički slabija, lošije koncentracije i kontrole emocije potreban je pokret. Sve se to može postići kroz igru, kroz sport. Zato je teoriju iz učionice - pokazao u praksi na atletskoj stazi.

Play logo

"Zašto sport? U sportu je grupni rad, oni se takmiče za sebe i tim, javlja se empatija. Pomaganje jedni drugima. Kad pobjede, sretni su, kad izgube žalosni su", govori predavač NTC metode, Ranko Rajović.

"Koliko gradsko dijete od 6 godina u Zagrebu pređe kilometara dnevno? Onda sam rekao, radio sam na kampovima u Zagorju, koliko oni pređu kad nemaju telefon, nemaju TV. Stavili smo sat za maratonce, pustili smo ih da idu po šumi, skupljaju grane, igrali su se. Mi pričamo o grupi od 6 godina - oni su prolazili i do 20 kilometara dnevno, a naše gradsko prelazi pet. Ako im se mozak razvija kretanjem, a razvija se, onda je svima jasno, ako nema kretanja onda nema razvoja dubokih regija mozga", poručuje Rajović.

Play logo

Tisućama roditelja, odgajatelja, učitelja, ili onih koji tek to planiraju postati - profesor Rajović itekako je poznat. Znanje temelji na NTC sustavu učenja - programu koji se već devet godina bavi razvojem djece. Najveći je problem edukacija roditelja, djeca su često prezaštićena.

Play logo

"Sjećam se primjera kada mi dođu roditelji recimo bili su prije 4 godine na predavanju, jer dijete ima razvojne smetnje. I dolaze mi ponovo, kažu mi rodilo se drugo dijete. Njega smo pustili da se vrti po podu nismo ga nosili stalno na rukama i kažu razlika je nebo i zemlja", objašnjava Rajović.

"Roditelji nam se previše miješaju, ja sam to vidio sa svojom djecom, hoće kćerka da bude najbolja, ovaj želi da najbolje skače - ne miješajte se, pustite trenera da radi svoj posao, za mene je sport nešto što će ih spremiti za život. Da budu pravi, zdravi, sretni", zaključuje.

"Sport je zdrav za život, baš je lijep i zdrav. Sve je baš sjajno", kaže Mare Šapić iz Makarske.

Play logo
Play logo

Upravo se čita

Image
ŠTRAJK IDE DALJE

Radnici riječke Čistoće na rubu: 'S 28 godina staža imam i 640 eura neto plaće'

A sjajno je i što je na ovom natjecanju do sada sudjelovalo više od 40 tisuća djece.

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
LJUBE SLIKU SVOJU

Nije samo francuska političarka ispeglala svoju sliku. Anka Mrak Taritaš priznaje: 'Jesam i pogriješili smo...'

Play logo

Više s weba