grč u želudcu

Pitali smo Petrinjce što ih muči, a onda ista pitanja postavili i ministrima

29.11.2022. u 20:30/ Kristina Čirjak

Premijer uvjerava da će se sredstva iz Europskog fonda solidarnosti iskoristiti na vrijeme, unatoč sporoj obnovi

I dok su vladajući zadovoljni s obnovom - građani nisu. Pitali smo Petrinjce što ih muči, a onda ista pitanja postavili i ministrima. Odgovori im se neće svidjeti. Među prvim gostima u novoizgrađenoj kući gospodina Kezića i njegove obitelji - premijer i ministri. U 70 kvadrata - gužva.

"Ja jesam sretan što se kuća gradi, što je sigurna, nisam sretan s dinamikom izvođenja radova. U trećem mjesecu je gradnja počela i zapelo je u izvođačima, završili su u blokadi, nisu se pojavljivali’’, kazao je Marijo Kezić iz Petrinje.

Posjetili su novoizgrađeni veteranski centar i gradilište. Ovdje će niknuti četiri stambene zgrade sa 128 stanova. Hanžek kaže - useljenje prije ljeta. Za sada je planirana gradnja 20 zgrada na Banovini.

"Realno, to je rok od dvije godine", izjavio je Gordan Hanžek, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednostavno pitanje na koje Petrinjici baš kao i gospođa Ljubica odgovor dugo čekaju: za koga su točno stanovi.

"Živjela sam u zgradi u Turkulinovoj ulici i bila sam vlasnica stana. Sada se grade nove zgrade u Turlulinovoj ulici nadam se da bi dobila stan u toj grad. Međutim, grč mi je u želucu veliko je pitanje hoće li taj stan ako ga dobijem biti u mom vlasništvu’’, rekla je Ljubica Radosović iz Petrinje.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Stanovi su pet godina neotuđivo vlasništvo RH i nema pravo na dodjelu stanova i namijenjeni su jedino stradalnicima potresa koji imaju pozitivno pravo na odluku o obnovi.

Image
ministar graditeljstva

Paladina: 'Bit ću zadovoljan kad se na mjesečnoj razini približimo broju od 100 obnova'

Image
ministar graditeljstva

Paladina: 'Bit ću zadovoljan kad se na mjesečnoj razini približimo broju od 100 obnova'

Premijer i ministri nisu došli praznih ruku. Vlada je uručila 29 ugovora vrijednih 90 milijuna kuna. Za svakog se našlo ponešto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javna vatrogasna postrojba dobit će milijun kuna za izgradnju projektne dokumentacije za izgradnju novog vatrogasnog centra’’, kazao je Zvonimir Ljubičić, zapovjednik JVP Petrinja.

Premijer uvjerava da će se sredstva iz Europskog fonda solidarnosti iskoristiti na vrijeme, unatoč sporoj obnovi.

"U svakom slučaju poruka ohrabrenja svima koji su angažirani, poruka da će država napraviti ono što smo obećali i što je naša dužnost", rekao je premijer Andrej Plenković.

Ta dužnost još nije izvršena, pogleda li se centar grada. Opasnost vreba sa svih strana. Ovako izgleda put do škole i iz nje. Zaobilazi se ograde, hoda po kolniku, koridora nema dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokušavamo živjeti normalno u nenormalnim uvjetima. Nama je cijeli centar na vlastitu odgovornost zapravo i teško je dijete pustiti da ide samo. Problem je meni kao učitelju voditi djecu vanka iz razreda jer se ne usudim. Osjećao bi se sigurno kao što se sada svi osjećaju i svaka obitelj, naravno da moramo skele što prije ukloniti i objekte obnoviti’’, kazala je Bojana Novaković iz Petrinje.

A kada će to biti, barem za privatne objekte?

"Četiri godine su realne, možda i kraće od toga. Tri godine. Dvije godine nisu realan rok", rekao je Ivan Paladina, ministar prostornog uređenja.

Nije bilo realno očekivati ni da će Petrinja biti obnovljena u ove dvije godine, ali da će ovako izgledati nije očekivao nitko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Skup uzgoj

Nekad su bili ponos i dika svakog međimurskog kućanstva, a danas su na rubu izumiranja. Uzgajivači poručuju: 'Treba nam pomoć'

Više s weba