NAJMANJE SLATKI BLAGDANI

Poskupjeli jaja, maslac, mlijeko i orašasti plodovi. Kako će građani ovih blagdana tome doskočiti?

30.11.2022. u 20:30/ Ružica Đukić

Domaćih oraha nemamo dovoljno pa se uvoze oni iz Turske. Lješnjaci su, kažu iz Udruge voćara, ove godine skuplji 20-tak posto. Skuplja je i čokolada za kuhanje

Ulazimo u mjesec darivanja, a ovi će blagdani čini se, biti najskuplji do sada, možda i najmanje slatki. Jer namirnice za pripremu kolača znatno su poskupjele . Jaja, maslac, mlijeko, orašasti plodovi. Hoće li i kako tome građani doskočiti?

Gorki su ove sezone i bademi i orasi. Možda ne okusom, ali cijenom sigurno.

Katarina, prodavačica na tržnici u Zagrebu prokomentirala je cijenu svojih oraha: "80 kuna. Kako je inače sve poskupilo moji domaći orasi nisu, to nije. Barem sto kuna bi trebali biti. Možda i više", govori i dodaje kako ljudi ne kupuju, odnosno kupuju slabo.

Image
Skuplja hrana

Prijeti nestašica jaja, zbog više uzroka, DZS nedavno prognozirao poskupljenje više od 40%

Image
Skuplja hrana

Prijeti nestašica jaja, zbog više uzroka, DZS nedavno prognozirao poskupljenje više od 40%

Domaćih oraha nemamo dovoljno pa se uvoze oni iz Turske. Lješnjaci su, kažu iz Udruge voćara, ove godine skuplji 20-tak posto. Skuplja je i čokolada za kuhanje. Čak i da zanemarimo akciju i usporedimo prošlogodišnju punu cijenu s cijenom sada, ista marka-ista gramaža, desetak kuna skuplja. I ulje sada je na akciji. I prošle je bilo, ali dvije kune povoljnije, a tada nije bilo ni Vladinog zamrzavanja cijena.

"Cijene svakodnevno rastu ili bar na tjednoj bazi i baš je čovjek šokiran kad to vidi", govori Dubravka iz Zagreba, koja dodaje: "Božić je jedanput u godini pa baš i neću smanjiti broj kolača. Veselim se Božiću na drugi način. Mislim da bi trebali svi duhovno ojačati, a ne u konzumerizam se bacati".

U Slavoniji se bez kolača teško može zamisliti i uobičajena nedjelja, a kamoli da ih nema za blagdane. Poskupljenju, kažu Slavonci, neće dozvoliti da im ukrade Božić.

"Orasi su moji. Brašno, šećer i ono obavezno se mora kupiti, a na to onda ne gledamo pošto je. Za te dane mora bit", govori Ljubica iz Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek skromno kao i ove godine. Uvijek skromno. Koliko se može, toliko se napravi", kazala je Ljiljanka iz Osijeka.

Ova godina nije godina pretjerivanja nego preživljavanja.

Više s weba

Pročitajte još

Image
UMJETNIČKI PROGRAMI

Na Zrinjevcu 'plesnjak' posvećen gradu Zagrebu. Plesačima se pridružio Tomašević

Više s weba