OGLAS

što kažu suci i odvjetnici?

Premijer najavio da će odavanje informacija istrage biti kazneno djelo: 'To je učinio u osjećaju svemoći ili izgubljenosti'

14.2.2023. u 19:59/ Ivana Ivanda Rožić

Nezadovoljstvo pljušti na sve strane nakon što je premijer sinoć najavio da će odavanje informacija iz istrage biti kazneno djelo. Odvjetnici poručuju da je ovo korak unazad. Razgovarali smo i s onima koji već intenzivno rade na izmjenama zakona. Povod je neočekivana izjava premijera nakon što mjesecima cure serije SMS-ova njegovih bliskih suradnika


Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, stao je pred novinare i poručio: "Ovakve situacije da nam stvari iz spisa nekontrolirano, namjerno, politički, selektirano, aranžirano izlaze van i čine političke probleme, to se više neće događati. Zašto? zato što će to biti kazneno djelo."

Odvjetnik Čedo Prodanović rekao je da nije mogao vjerovati da Plenković to govori jer ga cijeni kao dobrog političara.
"Ovo mu je faux pas neoprostiv", dodao je Prodanović.


Odvjetnici poručuju da to pokazuje kontinuitet vođenja ove države.

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković kazao je: " Mislim da se radi o jednoj nepromišljenoj ideji koju mu je nabacio netko od njegovih suradnika koja je po svojoj prirodi neprovediva. Ne možeš napraviti kazneni postupak tajnim. To je nešto što zahtijeva promjenu Ustava, odricanje od cijele stečevine Europske unije i to je sasvim sigurno nešto što će za dva tri dana biti zaboravljeno kao da nikad nije bilo. Osim što će naravno ostati u memoriji činjenica da mu je nešto tako palo na pamet."

Odvjetnik Anto Nobilo rekao je da se iz ovih SMS-ova vidjelo da je privatni i stranački interes iznad javnog interesa te da se vidjelo na koji način se upravlja državom "i da je država ustvari partijska država", zaključio je.

Image
Premijerova čestitka

Plenković poželio uspjeh Kutleši 'u ovim vremenima punim izazova i kušnji'

Image
Premijerova čestitka

Plenković poželio uspjeh Kutleši 'u ovim vremenima punim izazova i kušnji'

Sudac Visokog kaznenog suda i član radne skupine, Ivan Turudić, poručio je kako ne želi biti odvjetnik premijera, ali potvrđuje da se radi na izmjeni Zakona o kaznenom postupku.

"Cilj je da se zaštite tajne informacije koje ne bi smjele biti dostupne javnosti, informacije koje su strogo osobne i privatne, a i sadržaj samih dokaznih radnji. Nije dobro da se postupak vodi pred javnosti, to nije dobro ni za okrivljenika, ni za obranu, ni za tužitelja, osim što zadovoljava nečije voajerske potrebe", rekao je Turudić.


Kako je kazao, prijedlog je uvesti članak 'odavanje sadržaja dokaznih radnji' kako bi se spriječilo odavanje tajnih snimki. Novinari zbog objava ne bi mogli završiti u zatvoru, ali bi se mogli goniti one koji su tajnu odali, rekao je.

Turudić je dodao da ništa od toga nije inicirano ovim recentnim događajima, objavom sadržaja ovih SMS-ova jer, kako je rekao, razgovori o tome počeli su prije barem jednog ili dva mjeseca.

Kako bilo, s obzirom na premijerovu jučerašnju izjavu Prodanović ovaj slučaj vidi kao hrvatsku inačicu famozne rečenice "Zaustavite Reuters".

"Takav njegov istup meni govori ili da je on to učinio u osjećaju sveopće svemoći ili izgubljenosti jer mu se sustav polako raspada. Ovdje je očito da je gospodin Plenković zaključio da su stvari otišle vrlo loše po njega objavom istinitih podataka, to je važno naglasiti, istinite informacije koje su poražavajuće za vladajući HDZ", rekao je Prodanović.


Upravo se čita

Image
STIGLA KAZNA

Njih 46 na utakmicu pokušali ući bez ulaznice, a sada će im zbog toga biti suđeno

Nobilo je kazao: "On može posegnuti i za primjerima izu prošlosti pa donijeti zakon o zaštiti lika i djela AP kao što smo imali Zakon o zaštiti Josipa Broza Tita pa da to bude podloga za represiju, međutim iz povijesti smo vidjeli da u konačnici ne možeš zaustaviti informacije."

Nakon što je serija SMS-ova ugrozila premijera i njegov najbliži krug ljudi, javnost je doznala kako se upravlja državom i da na kraju sve ono što je premijer prozvao netemom je postao javni interes.

Oporbeni saborski zastupnici nazivaju Plenkovićeve najave o kažnjavanju curenja informacija zastrašivanjem, opasnim idejama i diktaturom. Pitaju se koji je pravi razlog mijenjanja zakona baš u vrijeme kada se počinje spominjati njegovo ime.

"Ako je ovaj pokušaj izmjene kaznenog zakona pokušaj da se uguši slobodno istraživačko novinarstvo u Hrvatskoj, onda je to velik korak unazad i pljuska svima koji su dosad otkrili brojne korupcijske afere. I protiv toga ćemo se boriti i rukama i nogama", rekao je saborski zastupnik Davor Bernardić.


Predsjednik SDP-a, Peđa Grbin, kazao je da: "Izjave koje je AP jučer dao možda su i najopasnije u njegovoj neslavnoj političkoj karijeri. Dakle, u Hrvatskoj nije najveći problem samo što neke informacije cure. Problem je zbog čega cure i što je u tim informacijama. Međutim, za Plenkovića je najveći problem što se saznalo za marifetluke u koje je upao."

Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić misli: "Ni premijer sam nije siguran prema kome bi trebao ići progon, da je u pitanju puko zastrašivanje, prvenstveno novinara, a onda i onih koji odaju informacije zbog straha od idućih informacija koje bi mogle procuriti, a koje su sve bliže njegovim vratima."

Saborski zastupnik Stipo Mlinarić rekao je: "Nije premijeru Plenkoviću smetalo kad su curili podaci o Ivi Sanaderu, o gospodinu Mamiću, o masi političara koji su prije njega bili pod istragama ili nepolitičara kao gospodin Mamić, pa je izlazilo sve u novinama. Nije mu ništa smetalo. Sad kad se počelo pojavljivati njegovo ime, sad on prijeti u biti vama novinarima."

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
OGORČENI STANOVNICI IŽA

Trajekti nisu plovili, otočani se pobunili i sami došli malim brodom. 'Zbog 1 čovjeka se vraćamo u 19. stoljeće'


Više s weba