Play logo
kamo ide ovaj svijet...?

Promjene na ražnju - svinjetina skuplja od janjetine! 'Ako se ovako nastavi, svinjetina će biti luksuz'

thumbnail
31.5.2023. u 19:16/ Marko Šiklić

Nestašica u Europi osjeća se i u Hrvatskoj, a šestu godinu za redom više uvozimo nego proizvedemo. Predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja kaže da se sada u Slavoniji lakše nađe janjac, nego odojak...

Play logo

Promjene na tržištu donijele su i promjene na ražnju. U brojnim pečenjarama odojak u cijeni prestiže janje.

"Kod nas ništa nije normalno, pa ni to. Nekada je cijena odojka bila tri eura i to smo smatrali skupim, danas je pet eura i sretni smo da nije i skuplje. Janjci? Otprilike isto", komentirao je Sandro Skolan, vlasnik pečenjare iz Karlovca.

Play logo

Da će tanjur na kojem je odojak platiti skuplje od tanjura janjetine, shvatili su i građani pa tako i Grozdana Jeličić iz Zagreba: "Sve je prešlo granice, pa i to. Sve je poskupilo prestrašeno. Užas. Nećemo jesti odojak!"

Gordana Baća, također iz Zagreba, isto ne shvaća otkud ovakvo poskupljenje: "Odojak je ipak bio narodno jelo, narodna hrana. Stvarno mi nije jasno…"

Zbog uvoza jeftine svinjetine, smanjivala se domaća proizvodnja pa se procjenjuje da u Hrvatskoj nedostaje oko milijun vlastitih svinja.

Play logo

Skolan kaže: "Da bi zadvoljili tržište, trebate masa toga, a te mase nemamo. Prisiljeni na uvoz više vrsta mesa pa tako i svinjetine te janjetine."

Ovakvu situaciju uzgajivači su predvidjeli prije dvije godine.

Play logo

"Cijena praseta stiže i prestiže cijenu janjeta. Malo je apsurdno da, posebno u Slavoniji, danas lakše možete kupiti janjetinu ili janjca, nego što možete kupiti prase", kaže Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja.

Play logo
Image
GRAĐANI LJUTI

Teleoperateri najavili poskupljenja. Ministar govori da krše dogovor, sindikalist kaže da su pohlepni

Image
GRAĐANI LJUTI

Teleoperateri najavili poskupljenja. Ministar govori da krše dogovor, sindikalist kaže da su pohlepni

U samo godinu dana ostali smo bez 27 tisuća svinja, a u isto vrijeme u zemlju smo uvezli rekordnih 110 tisuća tona svinjskog mesa.

Image
Foto:
Image

Direktor gospodarskog udruženja Croatiastočar Branko Bobetić otkriva pozadinu svega: "Prosječna cijena odojka na razini Europe je oko 88 eura za komad i ona je praktički udvostručena. S obzirom na to da padaju cijene koncentrata za ishranu svinja, po prvi put u povijesti događa se da je vrijednost odojka veća nego je utrošena smjesa."

No, proizvodnja svinjskog mesa pada u cijeloj Europi. Loše su to vijesti za Hrvatsku kojoj je samodostatnost tek 55 posto i ovisi o uvozu.

Play logo
Play logo

Upravo se čita

Image
nikolina sesar u direktu

Hoće li Muskovo ugrađivanje čipova u mozak pomoći medicini? Neurokirurginja: 'Da sam paralizirana pristala bi da mi ugrade'

Kuterovac daje crne prognoze: "Ako se trendovi nastave, možemo očekivati nestašicu tih proizvoda, odnosno da svinjetina postane luksuzno meso što nikako za nas potrošače i građane nije dobro."

Jedino je rješenje smanjiti uvoz i povećati proizvodnju. Zato svinjogojci očekuju hitne mjere. I to čim prije.

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
nikolina sesar u direktu

Hoće li Muskovo ugrađivanje čipova u mozak pomoći medicini? Neurokirurginja: 'Da sam paralizirana pristala bi da mi ugrade'

Play logo

Više s weba