MOŽE IZDRŽATI POTRES

Provjerili smo koliko je sigurno skladištiti istrošeno radioaktivno gorivo u NE Krško

17.3.2023. u 22:00/ Goran Latković

Idući tjedan u Nuklearki Krško počinje skladištenje istrošenog radioaktivnog goriva za što je utrošeno sto milijuna eura. Ondje će ostati najviše 100 godina, a sigurno se pitate koliko je sigurno

RTL-ove kamere snimile su skladište za istrošeno radioaktivno gorivo koje nastaje u Nuklearnoj elektrani Krško. Idućeg tjedna počinje njegovo punjenje.

"Suho skladište koje se upravo spremamo pustiti u pogon je izgrađeno kako bismo osigurali produljeni životni vijek NEK i kako bismo na siguran način skladištili nuklearno gorivo po potrebi narednih 100 godina", kaže Saša Medaković, član Uprave Nuklearne elektrane Krško.

Isto toliko Hrvatska i Slovenija imaju za izgradnju jednako sigurnog trajnog odlagališta.

Image
dobili dozvolu

NE Krško sigurno radi još 20 godina. Jedan od uvjeta bila i modernizacija vrijedna 370 mil eura

Image
dobili dozvolu

NE Krško sigurno radi još 20 godina. Jedan od uvjeta bila i modernizacija vrijedna 370 mil eura

Suho skladište može izdržati potres jači od devet stupnjeva po Richteru, u tom slučaju Zagreb bi bio sravnjen sa zemljom, otporno je na poplave, a može izdržati potencijalni pad komercijalnog aviona.

U skladište stane 70 spremnika, a prvih 16 bit će premješteno do ove jeseni. Istrošeno gorivo sada se nalazi u bazenima na osam metara dubine, a zatim će ga posebnim strojevima i robotima pohraniti u kontejnere koje će spremiti u suho skladište pa će se povećati sigurnost.

"Radioaktivno gorivo se nahaja u kontejnera on ima sloj 80 cm betona s nekim olovom i tako dalje. Ima malo barijeru za zračno hlađenje. Ima sloj čelika. Na glavi gore je 20 cm. Unutra osnovne ćelije, helij čistoća 100 posto, tlak iznad atmosferskog i onda dođemo do istrošenog goriva", objašnjava Andrej Kavčić, inženjer za nuklearno gorivo u Nuklearnoj elektrani Krško.

U tom gorivu nalazi se 99 posto radioaktivnosti koja se proizvede u Krškom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi za proizvodnju električne energije koristimo uran. Uran provodi u reaktoru otprilike 3 godine, nakon toga taj uran koji se nalazi u obliku gorivih elemenata i vadimo van i skladištimo u bazenu", poručuje Medaković.

Suho skladište bio je uvjet da nuklearka dobije dozvolu za rad idućih 20 godina. Hrvatska tek treba riješiti pitanje pohrane nisko i srednje aktivnog otpada iz elektrane. Planirana lokacija je na Trgovskoj gori, a taj se materijal sada nalazi u ovoj maloj betonskoj prostoriji.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NOVA SEZONA NA PLITVICAMA

Jeftinije ulaznice za Plitvička jezera: Od 1. do 10. travnja za odrasle 10 eura, za djecu 4 i pol'

Više s weba