'drugi red' u školi

Rade godinama, a vječita su zamjena i bez božićnica: 'To je poniženje moje struke, diplome'

5.12.2022. u 19:54/ Zorana Čičak Kulić

Monika Mađarić u 14 godina promijenila je 13 škola i iskusila je da joj se ugovor prekine pred Božić, tako je i ove godine. I nije ona jedina. Na takvu praksu upozoravaju sindikati, a iz resornog ministarstva kažu da ne šalju upute da se to tako radi

Pronašli smo učiteljicu koja već 14 godina radi kao zamjena, promijenila je 13 škola. Svi njezini ugovori bili su na određeno vrijeme. Posljednji joj je prekinut prije dva tjedna, a to znači da na božićnicu ni ove godine ne računa. To je Monika Mađarić.

"U ovih 14 godina bilo je slučajeva da mi se ugovor prekine baš pred kraj polugodišta, prije Božića, pa nemam ni mogućnost dobiti božićnicu. Nakon Nove godine, kad praznici završe, opet bi pronašla posao, ne uvijek u istoj školi, ali u svakom slučaju to se protegne i ostaneš bez primanja i taj mjesec i idući", govori nam Monika.

Sindikati upozoravaju da se ugovori često raskidaju 23. prosinaca i ponovno potpisuju kada počne nastava. Upravo takav je slučaj spremačice koja je posao dobila prije pet dana.

"Ugovor će biti potpisan do 23. i onda će žena opet početi raditi 9. siječnja. Ona pred Božić dobije jako veliki poklon - prekida joj se ugovor o radu. Kad će ona opet dobiti plaću, ionako je premala. Ne treba je ni pitati kako se osjeća", otkriva nam detalje tog slučaja Tatjana Hotujac Kralj, sindikalna povjerenica u osnovnoj školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se osjeća znaju svi koji rade kao vječne zamjene.

"Poniženje, poniženje moje struke, moje diplome i ne znam kako više dokazati da dobro radim svoj posao. Ako nemate stalna primanja ne možete dići kredit, ne možete ništa planirati dugoročno i to je zaista stresno", otkriva svu tugu takvog postupanja učiteljica Monika s početka priče.

Upravo se čita

Image
NESRAZMJER PLAĆA

Studenti koji okreću burgere i čistači ulica zarađuju više nego medicinske sestre

Image
skuplji i borovi

Počelo ludilo pred Božić: Ovog prosinca padat će rekordi, a znamo i tko ima najveće božićnice

Image
skuplji i borovi

Počelo ludilo pred Božić: Ovog prosinca padat će rekordi, a znamo i tko ima najveće božićnice

Iz Ministarstva obrazovanja poručuju da školama ne šalju upute o prekidima ugovora na određeno vrijeme kako bi zaposleni izgubili pravo na isplatu božićnice ili regresa.

"Više puta smo demantirali da nikakve upute nismo slali. Jedina uputa koju mi šaljemo za isplatu materijalnih prava je, da ako je djelatnik 25. prosinca bio zaposlen u školi, tada mu pripada božićnica, a ako ne - ne pripada mu. Ostalo, način sklapanja i raskidanja ugovora je na ravnatelju škole", kaže Božo Pavičin, glavni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Sindikati traže da se svima, bez obzira jesu li zamjena ili ne, osiguraju jednaki uvjeti rada.

Više s weba

Pročitajte još

Image
MARKO VUČETIĆ

U Posedarju već rodile smokve. Agrometeorolog objasnio što se događa s prirodom

Više s weba