senzacija iz vučedola

Radomir se borio sa slijepim kučetom za kojeg se mislilo da je izumrlo: 'Ja gore, on dolje, onda sam pustio!'...

18.3.2023. u 21:30/ Bojan Uranjek

Za slijepo kuče mislilo se da je izumrlo iz Hrvatske, nisu ga vidjeli desetljećima, sad harači po vrtovima. Dijana Molnar otkriva nam susret s ovom životinjom: Sjedite, gledate kako se mrda povrće i samo nestane u zemlju. Čitala sam da voli krumpir, luk. Ali voli on sve!'

Bio je to prekrasan vrt, a nakon nekoliko dana ta životinja ga je opustošila!

Dijana Molnar iz Vučedola u vrtu je prvo vidjela samo velike rupe, a onda sjela i gledala kako joj pred očima nestaje povrće.

Govori nam: "Sjedite i samo gledate kako se mrda povrće i samo nestane onako u zemlju!"
Slično iskustvo doživjeli su i Dijanini susjedi.

"Nisam ni znao što je, dok nisam se raspitao, nema oči i crna je. Malo veća od krtice", otkriva nam Radomir Petrović o tome kako izgleda da životinja.

A da se radi sljepašu, vrsti sisavca glodavca koja sliči krtici utvrdila je struka. Od krtice se razlikuje jer se hrani povrćem.

Potvrđuje nam to i Pavao Dragičević, stručni voditelj Javne ustanove za upravljanje i zaštitu prirodnih vrijednosti Vukovarsko-srijemske županije. "Utvrdio sam da su to zaista sljepaši. Nazivaju ih i drugim imenima, u Srbiji Makedoniji zovu ga slijepo kuče", kaže Dragičević.

Image
NEVJEROJATNA VIJEST

Ova životinja bez očiju se zove slijepo kuče. Mislilo se da je izumrla. Sad je pronađena kod Vukovara

Image
NEVJEROJATNA VIJEST

Ova životinja bez očiju se zove slijepo kuče. Mislilo se da je izumrla. Sad je pronađena kod Vukovara

U Hrvatskoj je vijest o koloniji sljepaša na Vučedolu izazvala oduševljenje jer se mislilo da je ova vrsta kod nas izumrla. No živa je, a očito i zdrava jer svojim izraženim sjekutićima jede sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijana Molnar govori nam o navikama ove životinjice: "Prvo sam pročitala da voli krumpir, da voli luk, ali na kraju koliko sam ja to vidjela, on voli sve!"

Radomir kaže da najviše voli mrkvu jer za nju s ovom životinjom doslovno natezao.

"Ja gore, ona dolje, onda sam pustio! Šta, neka…, svejedno ja tu slabo uberem, a oni žive od toga", prepričava nam svoju bitku u kojoj je izgubio.

Svima je drago da ova zaštićena životinjska vrsta kod nas još uvijek živi, no ipak čini štetu, pa se vrtlarima nameće pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
ISMIJAO JE I POLICAJAC...

Za Direkt govori djevojka koju je zaštitar nasilno izbacio iz kluba. Policija reagirala nakon našeg upita

Dijana pita: "Kako da se riješimo nje? Da se ne ubija, ali da se nekako makne jer ipak volim jesti prirodno."

Jedno od rješenja je i posebni zoološki rezervat. Pavao Dragičević otkriva kako bi to izgledalo: "Ogradili bismo jednu površinu, na primjer državne zemlje. Tu bi posadili i posijali one vrste kojima se on hrani."

U Vučedol bi trebali stići i stručnjaci iz Zagreba, koji će klopkama koje im neće nauditi uhvatiti sljepaše i prebaciti ih u osječki zoološki vrt gdje bi mogli biti do izgradnje svog rezervata.

Više s weba

Pročitajte još

Image
'NIJE RIJEČ O ZABRANI'

Zoričić o otkazivanju koncerta Mejašima: 'Lani sam ih upoznao. Ni djeci ne mogu zabraniti što da slušaju'

Više s weba