OGLAS

PORAŽAVAJUĆE BROJKE

Riješen slučaj premlaćivanja 18-godišnjaka! Donosimo šokantne podatke o porastu maloljetničkog nasilja

2.8.2023. u 19:11/ Ivana Ivanda Rožić

Prošle godine zabilježena je 31 tjelesna ozljeda, ove njih 60, što je porast od 93,5 posto. Teških tjelesnih ozljeda u 2022. godini zabbIlježeno je 15, a ove godine 27 što je porast od 80 posto. A jedna osoba je ove godine zbog maloljetničkog nasilja preminula


Njih troje na njega jednog, i to nogama po glavi. Nakon što su ga napala tri maloljetnika, 18-godišnji mladić dobio je teške tjelesne ozljede. Za ovaj slučaj javnost je doznala nakon što je mladićeva majka objavila priču na društvenim mrežama s detaljnim opisom napadača.

Policija i danas poručuje svima koji dožive ili svjedoče napadu da je bitno da se to čim prije prijavi kako bi što prije dobili detalje o događaju, ali i napadačima ili smjeru u kojem su se udaljili.


"Onda se polako slaže taj mozaik. Zagrebačka policija je to složila u tri dana iako je bilo podosta zahtjevno na samom početku", poručila je glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke, Marija Goatti i otkrila da je majka ozlijeđenog izrazila veliku zahvalnost na brzom pronalasku počinitelja koji su teško ozlijedili njezinog sina.

Image
VRŠNJAČKO NASILJE

Kako je uhvaćen trojac koji je pretukao mladića u Dubravi? Jedna je stvar bila ključna, majka zahvalila policiji

Image
VRŠNJAČKO NASILJE

Kako je uhvaćen trojac koji je pretukao mladića u Dubravi? Jedna je stvar bila ključna, majka zahvalila policiji

Samo na području Zagreba svake godine bude 20-ak slučajeva maloljetničkog nasilja. Što znači skoro svakog mjeseca čak dva sa teškim tjelesnim ozljedama.

Šokantni su i podaci o nasilju koje su počinili maloljetnici u prvih šest mjeseci ove godine. Prošle godine zabilježena je 31 tjelesna ozljeda, ove njih 60, što je porast od 93,5 posto. Teških tjelesnih ozljeda u 2022. godini zabbIlježeno je 15, a ove godine 27 što je porast od 80 posto. A jedna osoba je ove godine zbog maloljetničkog nasilja preminula…

"Ono što je također dobro u svemu ovome da se krenulo o tome pričati, da se što više priča. Nama je kao stručnoj zajednici vrlo važno da razumijemo i motivaciju počinitelja, jer tek ako razumijemo motivaciju možemo raditi neke prevencije kako bi prepoznavali osobe koje se nalaze u sličnim situacijama i onda djelovali da se takvi slučajevi više nikad ne dogode", istaknuo je voditelj Ureda za zaštitu mentalnog zdravlja Sveučilišta u Zagrebu, Božidar Nikša Tarabić.

Ministarstvo socijalne politike i mladih priprema novi protokol o vršnjačkom nasilju jer je onaj postojeći star 10 godina.


"Smisao izrade novog protokola je da se jasno propišu postupanja između međuresornih tijela, da se uvedu novi oblici nasilja, primjer cyber nasilje je izrazito zastupljeno među mladima na društvenim mrežama, ali i da se jasnije propišu hitna postupanja redovita postupanja", porčuje ravnateljica Zavoda za socijalni rad Ministarstva socijalne politike, Tatjana Katkić Stanić.

Velik dio protokola posvećen će biti i prevenciji, jer je vršnjačko nasilje dosegnulo zabrinjavajuću razinu. A senzacionalističko izvještavanje, poručuju, dovodi do toga da mladi postaju zvijezde.

Ravnateljica Katkić Stanić naglašava da je važno jačati preventivni dio i mijenjati uvjerenja koja dovode do nasilnog ponašanja. "Ono je sve češće, sve brutalnije i sve izraženije upravo kroz te društvene mreže kroz različite oblike ismijavanja, izrugivanja u kojima uz vršnjake koji direktno sudjeluju u nasilju, svi ostali snimaju, gledaju i na to neadekvatno ne reagiraju", objašnjava.

A sve dok ne dobijemo odgovor na pitanje koji su to problemi s kojima se mladi susreću da ih dovode do nasilja, treba svakog dana slati jasnu poruku da je nasilje neprihvatljivo!


Upravo se čita

Image
Kaos u Njemačkoj

FOTO Snijeg stopirao promet u Münchenu. Letovi otkazani do nedjelje, blokirane pruge, putnici spavali u vlakovima

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
OGORČENI STANOVNICI IŽA

Trajekti nisu plovili, otočani se pobunili i sami došli malim brodom. 'Zbog 1 čovjeka se vraćamo u 19. stoljeće'


Više s weba