OGLAS

NISMO ZEMLJA ZA STARCE

RTL Danas u Domu za umirovljenike. Gospođa Dragica: 'Čekala sam ga 12 godina. Dobro je, ali nemamo stalnog liječnika'

1.10.2023. u 21:32/ RTL Danas

Hrvatski umirovljenici su među najsiromašnijima u Europskoj uniji. Čak 3 od 4 umirovljenika u Hrvatskoj živi ispod granice siromaštva. Na Međunarodni dan starijih osoba reporter RTL-a Danas otišao je u Dom za starije Sveti Josip u Zagrebu


Veliki je problem umirovljenika, osim mizernih mirovina i pronaći mjesto u domu. U gradu Zagrebu 8000 umirovljenika trenutačno traži svoje mjesto u domu. Na Međunarodni dan starijih osoba reporter RTL-a Danas otišao je u Dom za starije Sveti Josip u Zagrebu gdje je razgovarao s umirovljenicima Dragicom Hruš, Alojzom Durlenom i Zdenkom Ferdelja.

Gospođa Dragica je rekla da su ona i suprug čekali više od 12 godina
"Međutim nismo forsirali baš da moramo ući jer smo bili u dvoje i bilo nam je lakše. No, onda je moj suprug umro i ja sam došla u dom 2020. U domu imamo uglavnom sve što nam treba, ali nemamo stalnog liječnika. Dolazi nam on dva do tri puta tjedno po četiri sata, a za nas tolike starce je to premalo", ispričala nam je Dragica Hruš.


Na pitanje kako je zamišljao svoju starosti i je li dobio što je očekivao gospodin Alojz Durlen odgovorio je:
"Razmišljao sam realno, jer godine idu i ne treba biti na teret svojih u kući. Ako sam ne možeš, rješenje je biti u domu. Čekao sam ga 11 godina. U domu smo osigurani koliko je to moguće najbolje. Imamo i razne aktivnosti. Literalnu grupu i sportske aktivnosti. I dobro je da smo tu, a bilo bi lijepo da i drugi mogu dobiti gradski dom kojih je premalo", kazao je.

Image
Kako stvarno žive umirovljenici?

Marica (80) s 40 godina staža prima 500 eura mirovine: 'Perem ljudima prozore da ekstra zaradim i nekako preživim'

Image
Kako stvarno žive umirovljenici?

Marica (80) s 40 godina staža prima 500 eura mirovine: 'Perem ljudima prozore da ekstra zaradim i nekako preživim'

Zdenka Ferdelja je poručila da bi htjela da napokon dođe jedna normalna vlast koja bi omogućila bolji život u Hrvatskoj.
" Da poprave mirovine da mogu normalno živjeti. Da mladi ljudi ne bježe vani nego ostanu tu i da u svojoj zemlji grade budućnost. I da svi oni koji su otišli da se vrate i da nam svima bude bolje. Meni najviše mi nedostaju putovanja. Dok sam radila to sam si mogla priuštiti, a sad s ovom mirovinom je to nemoguće"

Podsjetimo, hrvatski umirovljenici su među najsiromašnijima u Europskoj uniji. Čak 3 od 4 umirovljenika u Hrvatskoj živi ispod granice siromaštva.
Usporedbe radi, norveški umirovljenici u prosjeku primaju gotovo 1800 eura. Nizozemski 1350. Prosjek u Italiji i Njemačkoj je oko 1000 eura, Španjolskoj 900, Sloveniji 800, a u Hrvatskoj mizernih 480 eura na mjesec.


Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Vrijeme je za seks
Love island Australija
Vrijeme je za seks
default_cta
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
Barbie biserna princeza
Vrijeme je za seks
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
HO-HO-HO!

Jedan zaronio u akvarij, drugi zajahao devu: Djed Božićnjaci oduševljavaju diljem svijeta!


Više s weba