OGLAS

ŠTO ĆE BITI SUTRA?

Savu štiti nasip, ali stižu nove kiše. Imaju li Zagrepčani razloga za brigu? 'Ne očekujemo probleme'

4.11.2023. u 19:29/ Danas.hr

O tome kakva će situacija biti sutra s vodostajem rijeke Save, RTL-ov reporter Matija Mlinarić razgovarao je s koordinatorom u Glavnom centru obrane od poplava Hrvatskih voda, Tomislavom Novoselom


Znamo da Zagreb štiti nasip, ali uzvodno i nizvodno nije tako sigurno. Situaciju s vodostajem Save prati RTL-ov reporter Matija Mlinarić.

"Kada biste pogledali Savu u ovom trenutku, rekli bi da situacija ide na bolje. U 3 sata ujutro Sava je bila na maksimumu, a od tada pa do sada opada vodostaj za oko 70-80 centimetara. No mnogi misle da je ovo samo bila prva runda, a da druga počinje sutra", kazao je u javljanju uživo.


O tome kakva će situacija biti sutra razgovarao je s koordinatorom u Glavnom centru obrane od poplava Hrvatskih voda, Tomislavom Novoselom.

Što će nam donijeti nove kiše iz Slovenije? Hoće li to i koliko utjecati na vodostaj Save?
Kako ste rekli, vodostaj Save u Zagrebu je opao za oko 80 cm, a očekujemo da će do sutra u podne pasti za još metar i pol. Nova runda kiše tijekom noći i sutra do podneva uzrokovat će novi vodni val Save u Sloveniji, ali on bi trebao biti nešto manji nego što je ovaj.

Image
PRIPREMLJENE BOX BARIJERE

Drugi put ove godine Međimurci strepe od poplava. Službe ih smiruju: 'Ovaj put smo se bolje pripremili'

Image
PRIPREMLJENE BOX BARIJERE

Drugi put ove godine Međimurci strepe od poplava. Službe ih smiruju: 'Ovaj put smo se bolje pripremili'

Očekuje li se sutra kakvo izlijevanje rijeke, intervencije? U Rugvici su već danas redovne pripreme, hoće li se ići tamo u izvanredne mjere?
Nizvodno od Zagreba su uvedene redovne mjere obrane od poplava, viši vodostaj i izvanredne mjere su izbjegnute jer smo na vrijeme otvorili Ustavu prevlaku. Vodostaji na tom području nizvodno od Zagreba su niži za metar do metar i pol nego što su bili u kolovozu i ne očekujemo probleme u ovom vodnom valu.

Rekli ste, bilo je danas i dojava građana oko Jaruna?
Primijećeno je pojačano procjeđivanje oko Jaruna, ali to je normalno kod ovakvih vodostaja. Nema razloga za zabrinutost, stabilnost nasipa nije ugrožena.

Uvijek gledamo situaciju u susjedstvo, Sloveniju pa i Austriju. Što će sve te kiše donijeti i u drugim rijekama Hrvatske?
Na ostalim područjima, ušao je veliki vodni val rijeke Drave, Mura je isto bila tek pripremno stanje proglašena. Nizvodno ispod ušća Mure u Dravu očekujemo nekih metar do metar i pol niže vodostaje nego što su bili u kolovozu. Također nikakve veće probleme ne očekujemo što se tiče rijeke Drave.


Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
OGORČENI STANOVNICI IŽA

Trajekti nisu plovili, otočani se pobunili i sami došli malim brodom. 'Zbog 1 čovjeka se vraćamo u 19. stoljeće'


Više s weba