OGLAS

NEDOZVOLJENI PESTICID U MANDARINAMA

Šef udruge proizvođača agruma: 'U Neretvi je 99% proizvođača mandarina ispravno. Bez straha ih možete kupovati'

10.11.2023. u 20:36/ RTL Danas

Nema kolektivne odgovornosti ovdje su odgovorni pojedinci. Njih treba što prije pronaći, ukloniti ih iz sustava proizvodnje, za njih odrediti nekakve kaznene mjere, ali svim onim proizvođačima koji su ispravni, a tih je u Neretvi, 99%, pa i više, omogućiti daljnji proces prodaje, kazao je Željko Bijeliš


Neretvanski proizvođači mandarina su očajni. Zabranjeni pesticid, kažu, koristili su neodgovorni pojedinci, a štetu snose svi.
Tvrde kako je stvorena klima kolektivne krivnje i odgovornosti svih proizvođača mandarina u dolini Neretve, što kažu, nije istina. Pozivaju kupce da bez straha nastave kupovati i konzumirati mandarine od provjerenih dobavljača. Resorno ministarstvo i inspektorat pak pozivaju da sve slučajeve korištenja zabranjenog pesticida detektiraju i zaustave njihov proizvodni sustava te uvedu stalno praćenje na njihovom gospodarstvu.

Reporter RTL-a Danas Rade Županović javio se uživo iz Opuzena gdje je razgovarao s predsjednikom Udruge proizvođača agruma s područja Neretve Željkom Bjelišem


Možemo li u ovom trenutku reći koliko je štete nastalo koja je prouzrokovana zapravo ovom činjenicom da je pronađen nedozvoljeni pesticid u jednoj manjoj količini mandarina?

Ma šteta je ogromna, šteta je nemjerljiva i nepovratna za ovu godinu, međutim, vrlo bitno je istaknuti da je šteta nastala i jednom neprimjerenom interpretacijom dijela medija koji su krivo prenijeli izvješće Državnog inspektorata gdje je bio problem s pošiljkom koja je trebala završiti u Republici Srbiji, gdje je od 15 proizvođača tek proizvod jednog proizvođača bio nezadovoljavajući, odnosno roba svih ostalih 14 proizvođača je bila uredna.

Vi biste rekli u svakom žitu ima kukolja, no na vama je, čini mi se proizvođačima da zapravo s tom informacijom iziđite prema vani i da Ministarstvo, odnosno Državni inspektorat, sankcionira one koji se ne pridržavaju pravila.

Tako je. Nema kolektivne odgovornosti ovdje su odgovorni pojedinci. Njih treba što prije pronaći, ukloniti ih iz sustava proizvodnje, za njih odrediti nekakve kaznene mjere, ali svim onim proizvođačima koji su ispravni, a tih je u Neretvi, 99%, pa i više, omogućiti daljnji proces prodaje. Pozivam ovim putem i sve potrošače neretvanske mandarine u Republici Hrvatskoj da bez ikakvog straha slobodno kupuju mandarine, jer uvijek će biti onih koji krše zakon, tako da zbog promila ili postotka određenih proizvođača ne može trpjeti cijela dolina Neretve.


Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
OGORČENI STANOVNICI IŽA

Trajekti nisu plovili, otočani se pobunili i sami došli malim brodom. 'Zbog 1 čovjeka se vraćamo u 19. stoljeće'


Više s weba