MINISTAR SE NIJE OČITOVAO

Šefica Povjerenstva o Grliću-Radmanu: 'Otvorili smo 2 predmeta, istražujemo je li istinito popunio imovinsku ...

thumbnail

'Krećemo u traženje podataka od nadležnih tijela i uvida u javne registre. Otvorili smo dva predmeta, jedan po prijavi koji se odnosi na poslovni odnos između tvrke u suvlasništvu ministra i Ministarstva poljoprivrede. Drugi predmet nije otvoren po prijavi, nego po vlastitim saznanjima, iz napisa u medijima, a odnosi se na imovisnku karticu i podatke koje je ministar deklarirao tamo', objasnila je šefica Povjerenstva

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet protiv ministra vanjskih poslova Gordana Grlića-Radmana. Istražuju je li svake godine od obiteljske tvrtke primao dividendu od dva milijuna eura što nije prijavio u imovinskoj kartici.

Riječ je o tvrtki AGRO-PROTEINKA u kojoj ministar ima 20 posto dionica, a koja posluje s Ministarstvom poljoprivrede i to Povjerenstvo dodatno istražuje.

Po stupanju na dužnost, prenio je upravljačka prava na odvjetnički ured pa iz Ministarstva kojem je na čelu poručuju da je Grlić-Radman svu imovinu transparentno naveo, te da nije bilo namjere skrivanja isplata dividende.

Image
ne možeš sve znati

Grlić Radman tražio Povjerenstvo da mu objasne kako ispuniti imovinsku karticu

Image
ne možeš sve znati

Grlić Radman tražio Povjerenstvo da mu objasne kako ispuniti imovinsku karticu

Premijer Andrej Plenković maloprije je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao kako je ministar napravio veliki propust, a o slučaju je RTL-ova reporterka Petra Mlačić Vučemilović-Jurić razgovarala sa šeficom Povjerenstva, Aleksandrom Jozić-Ileković.

Kazala je da je Povjerenstvo otvorilo dva predmeta vezano uz ministra Grlića-Radmana koji se još nije očitovao jer predmet, kaže, nije došao u fazu da se traži očitovanje.

"Sad krećemo u traženje podataka od nadležnih tijela i uvida u javne registre. Otvorili smo dva predmeta, jedan po prijavi koji se odnosi na poslovni odnos između tvrke u suvlasništvu ministra i Ministarstva poljoprivrede. Drugi predmet nije otvoren po prijavi, nego po vlastitim saznanjima, iz napisa u medijima, a odnosi se na imovisnku karticu i podatke koje je ministar deklarirao tamo", objasnila je šefica Povjerenstva i dodala da se sada utvrđuje je li imovinska kartica istinito i potpuno ispunjena.

Vezano uz predmet oko poslovanja tvrtke, kazala je da to što je ministar suvlasnik tvrtke koja je potpisala ugovor s drugim ministarstvom, samo po sebi nije sukob interesa.

"Jer je ministar postupio po Zakonu koji kaže da oni obveznici, koji imaju više od 5 posto udjela u kapitalu društva, su dužni prenijeti upravljačka prava na drugu osobu", ističe.

Ipak, kaže da po Zakonu ta obiteljska tvrtka dužna obavijestiti Povjerenstvo o poslovnom odnosu, ali samo ako se radi o poslovnom odnosu s državom i lokalnim jedinicicama.

Jozić-Ileković je dodala da se evedntualne nepravilnosti utvrđuju te se ne znaju još je li ministar prekršio zakon. Istaknula je da ministar ima pravo na ispravak imovinske kartice ako bi to tražio.

"Ali ne bih o tome detaljnije jer je ministar podnio zahtjev za daljnje mišljenje Povjerenstvu, što će biti na sjednici idući tjedan i mi ćemo donijeti odluku o tome. Ministar na tome može sudjelovati, ali i ne mora", zaključila je.

Upravo se čita

Image
SPIRALA NASILJA

U zadnja 24 sata prijavljeno je 18 slučaja nasilja u obitelji, a društvene mreže kipe od odvratnih komentara

POGLEDAJTE VIDEO: Kafilerija čiji je suvlasnik ministar Grlić Radman jedina u Hrvatskoj zbrinjava svinje zaražene afričkom svinjskom kugom

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
NEMA MIRA

Dvojica Srba na sudu u Prištini, zbog terorizma im prijeti doživotni zatvor

Više s weba