PROFESORICA ZA KAZNENO PRAVO

Što će sada Putin? 'Ne može putovati u države potpisnice. Sličan je slučaj bio sa Sudanom'

Image
Foto: Screenshot RTL Danas

'Moguće je da bi pojedine države mogle priznati sud iako nisu stranke, da ako pristanu, da potpišu ad hoc sporazum i potencijalno izruče Putina', tvrdi Munivrana

17.3.2023. u 19:32/ Danas.hr

Međunarodni kazneni sud zatražio je uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina! Uz njega je na nalogu za uhićenje Marie Lvove-Belova, povjerenice za prava djece u Uredu predsjednika. Sumnjiče ih za ratni zločin protuzakonite deportacije djece iz okupiranih područja Ukrajine od početka ruske invazije na tu zemlju 24. veljače 2022.

Detaljnije o cijeloj situaciji RTL-ova reporterka Ana Mlinarić razgovarala je s Majom Munivrana, profesoricom na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Iz Rusije kažu da se njih to ne tiče jer nisu među 123 zemlje koje priznaju ovaj sud, ima tu još nekoliko zemalja poput Indije, Kine, SAD-a.

Image
sporna deportacija ukrajinaca

Haaški sud izdao nalog za uhićenje Putina i ruske čelnice. Ovo je njihovo priopćenje

Image
sporna deportacija ukrajinaca

Haaški sud izdao nalog za uhićenje Putina i ruske čelnice. Ovo je njihovo priopćenje

"Bit će teško i izazovno, ali kao što je i predsjednik Međunarodnog kaznenog suda rekao - sud se rukovodio pravnim razlozima, izdao je uhidbeni nalog zato što je smatrao da postoji osnovana sumnja da je Putin odgovaran za međunarodne zločine. Sud nema policijske ovlasti i mora se osloniti na države stranke da izvrše njegove naloge da surađuju sa sudom", kaže Munivrana.

Putinu je ograničeno kretanje ne može ići u zemlje koje priznaju sud.

"Rusija je rekla kako neće doći do predaje, ali vjerojatno će postići učinak da se spriječe njegova međunarodna putovanja, iako kada je riječ o putovanjima u države stranke statuta jer naime, sud je već imao prilike odlučivati u sličnoj situacijama kada se radilo o predsjedniku Sudana i države su se pozivale na njegov imunitet kao šefa države, no sud je rekao kako prema međunarodnom običajnom pravu takav imunitet ne vrijedi kada je riječ o optužbi za najteže zločine", poručuje profesorica.

"Moguće je da bi pojedine države mogle priznati sud iako nisu stranke, da ako pristanu, da potpišu ad hoc sporazum i potencijalno izruče Putina", tvrdi Munivrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli razgovor pogledajte u videu:

Više s weba

Pročitajte još

Image
IVICA MACEKOVIĆ

Vatrogasni zapovjednik nakon požara u tvornici parketa: 'U 20 godina iskustva, ovo je možda i najveća intervencija'

Više s weba