život uz mjere

Što kažu građani na nove Vladine mjere? 'Što mi znači jednokratna pomoć kad sam radila 40 godina za 320 eura ...

15.3.2023. u 21:15/ Marko Šiklić

Umjesto svinjske lopatice i vratine, Vlada nam je u tanjur servirala - carsko meso. Iako će mu cijena biti fiksirana tek od 1. travnja potražnja već raste. Nastavljaju se i subvencije za struju, gorivo i plin, a mi smo provjerili kako izgleda život uz mjere

Uz troje djece svaka dodatna kuna dobro dođe, ali 100 eura jednokratne pomoći obitelji Baksa neće biti dovoljno. Čak ni za osnovno.

"To uopće nije dovoljno. To je meni za jedan odlazak u dućan. Cijene su astronomski otišle gore, sve je za 20 posto poskupjelo, ali ajde – svaki dodatak je dobro došao", kaže Željka Baksa iz Zagreba.

Posebno kada mjesec treba izgurati s nešto više od 700 eura. Veliku uštedu zato primijeti na računima za režije.

"Cijene za te režije bi bili astronomski velike, ja ne znam kako bi izašli na kraj, tako da super za dodatak", dodaje.

Image
KAKO POMOĆI GRAĐANIMA

Koje mjere bi Vlada morala donijeti 1. travnja, a koje nikako ne bi smjela? Nismo mogli čekati pa smo pitali stručnjake

Image
KAKO POMOĆI GRAĐANIMA

Koje mjere bi Vlada morala donijeti 1. travnja, a koje nikako ne bi smjela? Nismo mogli čekati pa smo pitali stručnjake

Pomoć za djecu dobit će gotovo 130 tisuća obitelji, ali ne i peteročlana obitelj Zečić. Njihova primanja prelaze cenzus.

"Iskreno treba reći – zarađujem 7,5 tisuća kuna, žena 5 – već godinu dana nemamo pravo na dječji doplatak, tako da nas te mjere uopće neće pogoditi i nećemo dobiti jednokratnu pomoć kao što kaže Vlada", govori Danijel Zečić iz Zagreba.

Od pomoći im neće biti ni zamrznute cijene 8 prehrambenih namirnica, kao ni činjenica što je Vlada umjesto svinjske lopatice i vratine servirala carsko meso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da to obiteljima s djecom da to njima apsolutno ništa ne znači hoće li ili ne imati svinjski vrat, a hoće carsko…ništa mi ne znači", dodaje Zečić.

Ali znači mesarima. Iako cijene još nisu zaleđene, carsko meso jutros su na zagrebačkom Dolcu uspjeli kupiti samo najbrži.

"Zato što ljudi gledaju što je na akciji a onda drugo što ostane. Najbolje prođe onaj tko dođe ranije", kaže mesar Ivica Zubec.

"To stupa preksutra na snagu, i koliko ćemo imati toliko ćemo prodati. Mi ne uvozimo, to je sve domaća roba i toga nema puno", kazuje mesar Franjo Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
ISMIJAO JE I POLICAJAC...

Za Direkt govori djevojka koju je zaštitar nasilno izbacio iz kluba. Policija reagirala nakon našeg upita

I zamrznute cijene, nekima su i previsoke.

Ipak, mesari kažu – trenutačno se najviše traži svinjska lopatica i vratina, odnosno meso čija se cijena uskoro odmrzava.

"Svi traže carsko više preko zime kad se radi sušenje mesa – hamburger i panceta, a sad više nije više takva potražnja. Više je za svinjsku vratinu i slično", kaže mesar Zubec.

Na jednokratnu pomoć mogu računati i umirovljenici. Što su primanja veća, dodatak je manji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što mi znači jednokratna pomoć? Kad sam ja radila 40 godina za 320 eura mirovine. O čemu pričamo? Što meni znači 10, 20 ili 50 eura? Oni će imati 1300 mirovinu, a sjedi u Saboru i kroje nama kapu", govori Ivka Odvorčić iz Zagreba.

A Vladine mjere - prije nego pomognu ljudima - prvo moraju odobriti u Saboru.

Više s weba

Pročitajte još

Image
'NIJE RIJEČ O ZABRANI'

Zoričić o otkazivanju koncerta Mejašima: 'Lani sam ih upoznao. Ni djeci ne mogu zabraniti što da slušaju'

Više s weba