Nakon tragedije u srbiji

Stručnjakinja savjetuje: 'Kad se dogode tragedije, šutnja je najgora. Prvo pitajte dijete što zna...'

thumbnail
7.5.2023. u 21:08/ RTL Danas

Treba razgovarati i s najmlađima, ne samo starijima, savjetuje Nataša Jokić-Begić. Daje savijete kako krenuti s razgovorom i koje poruke djetetu dati

Resorni ministar Radovan Fuchs uputio je pismo školama i dao uputu da se u ponedjeljak razgovara sa svim učenicima o tragediji koja je pogodila Srbiju i u kojoj je u školi ubijeno osmero učenika te portir.

O tome kako se škole pripremaju, u RTL-u Danas razgovarali smo s ravnateljem Osnovne škole Većeslava Holjevca Slavenom Staklencom dok je Nataša Jokić-Begić, profesoricom kliničke psihologije na Filozofskom fakultetu savjetovala kako razgovarati s djecom kod kuće o teškim događajima.

"Nadam se da će sutra biti dan kao i svaku drugi dan. Sutra će stručna služba razgovarati sa svim učenicima, razred po razred. Iako smo i prošli tjedna pozvali učenike da se jave psihologinji i preko interneta objavili upute za roditelje kako postupati u ovakvoj situaciji", rekao je ravnatelj.

Učenici se često sami javljaju školskoj psihologinji, povjeravaju informacije i dodaje da je zanimljivo da su često roditelji ti koji to ne prihvaćaju dobro.

Image
Branimir Ružić

Srpski ministar prosvjete dao ostavku: 'Neka javnost sudi'

Image
Branimir Ružić

Srpski ministar prosvjete dao ostavku: 'Neka javnost sudi'

Nataša Jokić-Begić kaže da bi roditelji trebali razgovarati s djecom o tragediji u Srbiji, bez obzira na dob te da oni nikad nisu premali za razgovor.

Daje savjet kako otpočeti razgovor. "Najbolje prvo pitati što zna o svemu, koje ima misli o tome, racionalne ili iracionalne. A onda primjereno dobi razgovarati i pružiti im osjećaj sigurnosti koji je sad možda kod njih narušen. Treba im reći da su roditelji tu da ih se zaštiti. Treba razgovarati sa svom djecom, ne samo starijima. Ne možemo ih od toga sačuvati, šutnja je najgora kad se događaju ovakve stvari", rekla je Nataša Jokić-Begić.

Dodaje da treba, naravno, razgovarati primjereno dobi djeteta. Ali još i ovo - kad dijete to želi, a ne ga posjesti i reći: "Idemo razgovarati."

Na pitanje, treba li djeci zabraniti društvene mreže i internet, odgovara da ne.

"To su iluzije, niti treba zabraniti internet jer i na internetu ima korisnih stvari. Ali kod djece treba osnaživati da postanu kritični, a ne da im se nešo zabrani. Roditelj i nastavnik trebaju biti uz dijete", rekla je i dodala da su nastavnici ti koji prvi primijete da nešto kod djeteta nije u redu, a ne roditelji.

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
O ZAMRZAVANJU CIJENA

Kupci grabe, a trgovci uklanjaju proizvode: 'Imam pravo ne prodavati one na kojima ne ostvarujem maržu'

Više s weba