POSTOJE DRUGE OPCIJE

Sutra je Valentinovo, ali romantika nikad skuplja. Cijena ruža kreće se oko 4 eura

thumbnail
13.2.2023. u 7:30/ Matija Mlinarić

Pažnju voljenoj osobi najčešće iskazujemo ružama, no to se može napraviti i drugim cvijećem, koje je možda ljepše, a čak i jeftinije

Krenula je pomama za najvećim simbolom Valentinova - ružama. Cvjećarnice spremne, a pravi romantici već pripremaju iznenađenja svojim boljim polovicama.

"Danas sam naručio dostavu cvijeća supruzi na posao. Radi od 8 do 16 pa će dobiti buket. Mene nema, ja sam van Hrvatske preko tjedna tak da bude neko iznenađenje", govori Mario iz Zagreba.

Zaljubljenima bi ove godine problem mogla predstavljati cijena. Ruže su skuplje nego lani. Cijena im divlja, danas su dvostruko skuplje nego prije tri godine.

Image
OPET PUCA!

Nakon više od 400 dana tišine, Grički top opet je u podne zapucao: 'Meni je to lijep prizor, još je i Valentinovo...'

Image
OPET PUCA!

Nakon više od 400 dana tišine, Grički top opet je u podne zapucao: 'Meni je to lijep prizor, još je i Valentinovo...'

"Lani je bila 25-30 kuna aranžirana, a ove godine će bit oko 4 eura, ovisi kako se doda dekoracija uz ružu. Promijeni se cijena za takve dane. Nama dobavljači promijene, pa moramo i mi našim dragim kupcima kojih mi je isto žao jer kriza je, teško je, a svatko bi poklonio cvijet svojoj dragoj osobi", govori vlasnica cvjećarnice, Ljubica Ruklić.

Cijena nabave, radna snaga, veći troškovi energenata, sve su to faktori koji utječu na cijenu ruža. A da stvar bude gora, sve ruže koje se prodaju dolaze iz uvoza.

U Hrvatsku je lani uvezeno ruža u vrijednosti od gotovo 5 i pol milijuna eura, pola milijuna više nego godinu prije. Najviše iz Nizozemske, manje od pet posto kupujemo od Slovenaca, nešto sitno od Nijemci.

Zašto nema hrvatskih ruža?

"Mi nemamo te vremenske uvjete da bi opće to uzgajali. Drugo, mislim da bi nas trošak grijanja u tim prostorima jednostavno, bili bi u minusu. Bilo tko da krene u tu proizvodnju - bio bi minus", objašnjava Suzana Klapšec-Macenić, vlasnica OPG-a.

No izbor nužno ne mora pasti na ružu.

Pažnju voljenoj osobi najčešće iskazujemo ružama, no to se može napraviti i drugim cvijećem, koje je možda ljepše, a čak i jeftinije.

"Ovih šest cvjetova će biti nekih 7 eura. Znači za 7 eura 6 cvjetova, dok ćete jednu ružu platiti 3, 4 eura. Pa idemo si onda računat", govori Klapšec-Macenić.

Upravo se čita

Image
SPIRALA NASILJA

U zadnja 24 sata prijavljeno je 18 slučaja nasilja u obitelji, a društvene mreže kipe od odvratnih komentara

Odjednom jaglac, karanfil i narcis zvuče kao bolja opcija od ruže, zar ne? S druge strane, i vaša ljubav više će cijeniti poklon koji nije isti kao lani, preklani, i godinu prije toga.

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
OTKUD IDEJA?

Svojim rukama graditi planinarske domove, a sad im to žele oduzeti. Planinari se boje da će postati hoteli, barovi

Više s weba