TRAŽENA ZANIMANJA

Traži ih se povećalom, na njih čeka mjesecima, a plaća suhim zlatom: Sve više učenika bira zanat umjesto faku...

16.3.2023. u 21:00/ Marko Šiklić

Jedan su tjedan na nastavi, a drugi na praksi. Kod njih nisu bitne petice u imeniku, već radna navika. Uz vodoinstalatere, popularni su i instalateri grijanja i klimatizacije, plino-instalateri, bravari i zavarivači

Traži ih se povećalom. Na njih se čeka mjesecima. Njihove su ruke zlatne i dobro plaćene. Sve više učenika bira zanat umjesto fakulteta. Za to su se odlučili i Valentin i Ivan – budući vodoinstalateri.

"Kao mali sam uvijek volio nešto popravljati. Prvo sam krenuo s biciklima i sad me zanimaju instalacije i tako sam polako krenuo", kaže Ivan Čengija, učenik Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija u Zagrebu.

Zanat, a ne fakultet. Ako pitate Ivana – radije žuljevi na rukama, nego knjiga. Time roditelji nisu bili oduševljeni.

"Mama me najviše tjerala u četverogodišnju školu, ali mene to ne zanima. Nisam izvrstan đak, više volim raditi svojim rukama, nego da sam upisao gimnaziju i da sam ništa poslije toga", kaže Ivan.

Posao imaju i prije nego završe školovanje. Zanimanje je to koje je itekako traženo, a plaće idu i do 2000 eura.

Image
KAKO DO MAJSTORA?

Njemačkoj nedostaju radnici: Posebno su traženi vodoinstalateri, građevinari, zanatlije u mesnoj industriji...

Image
KAKO DO MAJSTORA?

Njemačkoj nedostaju radnici: Posebno su traženi vodoinstalateri, građevinari, zanatlije u mesnoj industriji...

"Ja ne želim ići vani raditi, vrlo rado bih želio ostati u Hrvatskoj i nadam se da ću biti u mogućnosti otvoriti svoju firmu", kaže Valentin Marenčić, učenik Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija u Zagrebu.

Jedan su tjedan na nastavi, a drugi na praksi. Kod njih nisu bitne petice u imeniku, već radna navika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što nauče s rukama mogu napraviti, ako su voljni – ako nisu – ne bude ništa od toga", govori Dragutin Anđelo, profesor za vodoinstalacije, centralno grijanje i klimatizaciju.

U ovoj školi zanat u sedam različitih smjerova brusi više od 400 učenika. Nekad, ne tako davno, bio problem napuniti razred – sada, druga priča.

"Danas je to u prvom roku sve puno. Prošle jeseni se tražilo mjesto više, da sam imao odobrenje za jedan dodatan razred za bilo koji od ovih struka sigurno bi ga uspjeli popunit", priča Darko Sušac, ravnatelj Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija.

Uz vodoinstalatere, popularni su i instalateri grijanja i klimatizacije, plino-instalateri, bravari i zavarivači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
ISMIJAO JE I POLICAJAC...

Za Direkt govori djevojka koju je zaštitar nasilno izbacio iz kluba. Policija reagirala nakon našeg upita

Kada su deficitarna zanimanja u pitanju, poslodavci trebaju znati da vrijede druga pravila.

"Najviše od ovoga volim varenje. Najbolje mi ide i najveći se novci mogu zaraditi od toga", govori Petar Dujman, učenik Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija u Zagrebu.

"Ako netko nije previše zainteresiran za učenje, za nauku apsolutno jedan dobar izbor nekog obrtničkog zanimanja će mu sigurno donijeti i dobar materijalni status preko života, ali i zadovoljstvo", dodaje ravnatelj Sušac.

Lakši put do posla napunio je i razrede Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš učenik kad završi našu školu ima početničku plaću kao profesor u srednjoj školi, a to nije malo. Čak i više neki znaju imati", govori Anto Delač, ravnatelj Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu.

U prilog tome govore i brojke. Svoju radionicu lani je otvorilo gotovo 15 tisuća obrtnika, a njih 8800 svoje je zatvorilo. Unatoč svemu, broj obrta u odnosu na lani veći je za 6 tisuća, odnosno više od 6 posto.

Više s weba

Pročitajte još

Image
stvorila je umjetna inteligencija

Joe Biden pastir na farmi, Trump baca smeće: Koliko je teško napraviti lažnu fotografiju i kako njome manipulirat?

Više s weba