Play logo
u bivšoj vojarni

U Krnjaku će biti 'hot-spot' za migrante. Stanovnici kraja govore: 'Svaki dan su tu, pitaju za taksi, vodu'

thumbnail
5.9.2023. u 19:59/ Danas.hr

Hrvatska je pred novim migrantskim valom, a broj migranata povećao se za 180 posto, broj zahtjeva za azilom za 700 posto. U mjestu kod Karlovca otvorit će prihvatni centar u kojem će se migranti moći registrirati

Play logo

Stanovnici Karlovačke županije naviknuli su vidjeti migrante, a njihov broj povećao se, posvuda su, pa su neki stanovnici nezadovoljni. Osobito oni koji žive u pograničnom području.

Među njima je i Azim Durmić iz mjesta Široka Rijeka. Na pitanje kakva je situacija oko migranata, ironično odgovara: "Divna, imate ih na stotinu migranata. Nekidan nisam mogao ući u dvoriše jer ih je policija zatekla 20-ak migranta u kombiju."

Play logo

Mićo Martinović iz Vojnića migrante viđa svaki dan: "Svakodnevno svjedočimo grupama koje nekontrolirano i komforno u koloni idu cestom u pravcu Vojnića, nekad stanu pitaju za smjer Vojnića, za taksi, pitaju za vodu…"

Kako ne bi nekontrolirano šetali, bit će izgrađen prihvatni centar u nekadašnjoj vojarni u Općini Krnjak u kojem će se migranti registrirati.

Image
gradi se prihvatni centar

Načelnik Vojnića o migrantima: 'Kreću se u skupinama po gradu, ne skrivaju se, počele su sitne krađe'

Image
gradi se prihvatni centar

Načelnik Vojnića o migrantima: 'Kreću se u skupinama po gradu, ne skrivaju se, počele su sitne krađe'

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas kaže: "Prema svemu sudeći, bit će u Dugom Dolu iznad Krnjaka. To je napušteni objekt"

Play logo

Da je prihvatni centar u Krnjaku najbolje rješenje za trenutačnu situaciju smatra i Karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin: "Govorilo se o potrebi smještaja od 500 osoba koje bi tu mogle boraviti. Tu će kratkotrajno biti, samo prvo obrada, pa će onda ići prema centrima koji već postoje radi traženja azila".

Danima se o tome nagađalo, pa prosvjedovalo, a bunili su se i načelnici općina, među njima i Perica Matijević, načelnik Općine Krnjak. On danas kaže: "Ako bude tamo, bit će zatvorenog i strogo kontroliranog tipa. Zato sam zadovoljniji danas jer je ranije bilo različitih informacija"

Play logo

Straha još uvijek ima u Općini Vojnić i to potvrđuje i Nebojša Andrić, načelnik Općine Vojnić.

Play logo

"Nama ovo u posljednje vrijeme djeluje kao nešto organizirano. To su skupine muškaraca, starosti 18-30 godina. Pomalo smo uznemireni, počele su krađe…", kaže Andrić.

Samo u ovoj županiji na terenu je svakodnevno 250 policajaca, ali problema nema, uvjeravaju u policiji. Tako načelnik karlovačke policije Darko Car kaže: "Što se tiče porasta kaznenih djela od migranata u prvih sedam mjeseci nije zabilježeno ni jedno prijavljeno kazneno djelo."

Broj migranata povećao se 180 posto, a tražitelja azila za čak 700 posto. Kada će centar u Krnjaku biti izgrađen, ministar Božinović ne otkriva.

Play logo
Play logo

Upravo se čita

Image
ŠTRAJK IDE DALJE

Radnici riječke Čistoće na rubu: 'S 28 godina staža imam i 640 eura neto plaće'

POGLEDAJTE VIDEO Iza njih su mučne, teške i traumatične priče: Provjerili smo kako žive azilanti u Hrvatskoj

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kad se male ruke slože

Prekrasna priča iz Ramljana. Građani potpuno sami obnovili izvor: 'Davalo se po 100, 500 i tisuću eura'

Play logo

Više s weba