OGLAS

TUŽNA SUDBINA

U ovom malom mjestu škola je morala staviti lokot na vrata: 'Učitelja je previše, djece sve manje'

4.9.2023. u 19:30/ Nikolina Radić

Popovići, Korlat, Nadin i Podlug benkovačke su škole koje imaju svega po tri učenika, ali ove godine nemaju ni jednog prvašića. Najgore u Zadarskoj županiji ipak stoje posedarsko Ždrilo i benkovački Perušić koji su privremeno zatvorili vrata područnih škola jer uopće nemaju učenika


Svega nekoliko kilometara od Benkovca je selo koje ima školu, ali nema djece, pa je već sada vjerojatno da je neće pohađati ni sada jednoipolgodišnja Mare.

"Nažalost neće jer između nje i sljedećeg najmlađeg djeteta je nekih 6-7 godina. A iza nje mislim da nema nikog. Tako da je sama. Vjerojatno će morati ići u Benkovac. Žao mi je jer sam i sama završila na selu školu i bilo je nekako lakše", kaže Zrinka Ljutić iz Perušića.


Zrinka je i sama nezaposlena učiteljica razredne nastave. Ne želi otići iz Perušića, a u budućnosti će možda raditi i neki drugi posao.

Image
IVANA PAVIĆ ŠIMETIN

U prvom razredu srednje škole svaki 10. učenik stupio je u spolni odnos: '39 posto ih ne koristi kondom'

Image
IVANA PAVIĆ ŠIMETIN

U prvom razredu srednje škole svaki 10. učenik stupio je u spolni odnos: '39 posto ih ne koristi kondom'

"Jednostavno je učitelja previše, djece je sve manje s druge strane i nemamo se gdje zaposliti", objašnjava Ljutić.

Problem je to mnogih manjih mjesta.

Čak 385 škola u Hrvatskoj ima manje od 10-ero učenika, pa im prijeti privremeno ili trajno zatvaranje kao školi u benkovačkom Perušiću.

U tu je školu pored svoje kuće išao i 22-godišnji Stipe. Tada ih je do četvrtog razreda bilo 12-ero.


"Nema nas puno mladih u selu. Ja sam ostao, ja svoju budućnost vidim u poljoprivredi. Ima nekog izlaza, ima nekog rješenja za ostati, ali jako teško. Takva su vremena došla da radimo svi za minimalce, ne možemo što je najbitnije riješiti stambeno pitanje", kaže Stipe Zrilić iz Perušića.

Gradonačelnik tvrdi da se upravo radi na tome.

"Čistimo te imovinsko pravne odnose i kad dobijemo od države, ja se nadam u prvim naseljima vrlo brzo, ići ćemo u subvencioniranu dodjelu mladim obiteljima terena upravo zato da mogu ostati u tim prostorima, tim naseljima, ja vjerujem da je crni scenarij iza nas", govori gradonačelnik Benkovca, Tomislav Bulić.

Tome se nada i ravnatelj benkovačke osnovne škole koja u 12 godina ima čak 430 učenika manje, ali prvašića je nakon dugo vremena više.


Upravo se čita

Image
SJAJNE VIJESTI

Mladi Hrvat pokorio konkurente: Hrvatskoj osigurao desetu medalju na prvenstvu Europe

"Ove smo godine imali 47 prvaša, a lani 36 u matičnoj školi što znači nekih 11 učenika više, tako da imamo tri razredna odjela, a lani dva", kaže ravnatelj OŠ Benkovac, Tonći Kuman.

Slabašna je to, ali ipak kakva-takva nada gradiću koji je najviše stanovništva izgubio ulaskom Hrvatske u EU i otvaranjem europskog tržišta rada.

U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
ostvarenje snova

Pobjednica Superstara: 'Ne mogu vjerovat da se ovo dogodilo. Nerealno, ovo je nerealno!'


Više s weba