'odjednom postalo hit'

Ukrajinci se protiv Rusa bore i lažnim tenkovima. Za sklapanje trebaju dva do četiri vojnika i 10 minuta

7.3.2023. u 19:30/ Matija Mlinarić

Ako vas je tijekom praćenja rata u Ukrajini iznenadila nova vrsta ratovanja dronovima i ostalom modernom tehnologijom, tu nije kraj. Sve su popularniji najobičniji i najprimitivniji napuhanci, ali koji glume najmodernije tenkove i druga vojna vozila kojima je glavni zadatak zatvarati neprijatelja

Sve što treba Ukrajincima da na bojišnici nikne još jedan tenk jesu dva do četiri vojnika i 10 minuta vremena. Riječ je o napuhancu, ali Rusi to u žaru bitke ne mogu otkriti na vrijeme. Svaki projektil ispaljen na ovaj tenk doslovno je pucanj u prazno. Češka tvrtka, koja radi lažne tenkove, povećala je proizvodnju 30 posto u godinu dana.

Vlasnik tvrtke Vojteč Fresser rekao je da su prema onome što znaju oni najveći proizvođači na svijetu.

"Kad netko koristi napuhance za zavaravanje koji su ovako učinkoviti, velika je šansa da su naši", dodao je Fresser.

Ne rade se samo tenkovi na napuhavanje, već je tu 30 lažnih vojnih vozila, od oklopnih do aviona. Iako su od tkanine i zraka, mogu biti teški i do 100 kg. Najskuplji modeli prodaju se za 100 000 dolara.

Image
NA JUGU DRŽAVE

Ukrajinci tvrde: Rusi su nas htjeli zavarati tenkovima na napuhavanje, ispuhali se

Image
NA JUGU DRŽAVE

Ukrajinci tvrde: Rusi su nas htjeli zavarati tenkovima na napuhavanje, ispuhali se

Poven Kumaresan, voditelj marketinga, kazao je da je to odjednom postalo "hit".

"Prije rata bilo je malo tržište, samo za nekolicinu koji su znali da postojimo i da radimo ovakve mamce. Sada je više upita, više ljudi želi znati što radimo. Mnogi nisu ni znali da ovako nešto postoji", ispričao je.

Lažni tenkovi varaju termo kamere i radare pa su postali vrijedno sredstvo ratovanja. Ipak, Fresser bi, kako je rekao, radije proizvodio napuhance za igranje nego one za ratovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radije bih radio igračke za djecu, ali prvo moramo stvoriti siguran svijet za najmlađe. Nadam se da ćemo se onda moći vratiti civilnoj proizvodnji", poručio je Fresser.

Sada se dnevno proizvodi 50 napuhanaca, a očekuje se da će ti brojevi uskoro biti i veći jer je postalo jasno da taktika može donijeti više od sirove snage.

Više s weba

Pročitajte još

Image
JEDNA ZA DRUGOM

U samo tjedan dana tri medicinske sestre dale otkaz na pulskoj pedijatriji. Provjerili smo zašto

Više s weba