pripreme za eure

Umirovljenicima stigli kalkulatori za preračunavanje novca: 'Još da su mirovine u eurima!'

thumbnail
27.12.2022. u 19:28/ Goran Latković

Poštom su ih slali na adrese umirovljenika, dio su poslali Crvenom križu. Trebali bi pomoći ljudima u prvim danima kako bi se lakše snašli na korištenje nove valute kad kuna ode u povijest

Stigli su konverteri za preračunavanje kuna u eure.

"Ja sam mislila da je to veće. Da je ekran veći i da je prilagodljiv. A da, ali onda moraš veliki ekran nositi na plac", tumači Bernarda Miletić, umirovljenica.

Hrvatska narodna banka naručila je 60 tisuća konvertera, poštom su poslani na različite adrese udruga diljem države. Umirovljenici su ih dobili najviše, oko 30 tisuća.

"U početku je bilo malo nejasno, ali sad je već malo bolje. Mislim da će to biti sasvim u redu", dodaje Miletić.

Image
labuđi pjev mjenjačnica

Snalažljivi Hrvati zarađuju i na konverziji ušteđevine iz čarape. Doznali smo kako

Image
labuđi pjev mjenjačnica

Snalažljivi Hrvati zarađuju i na konverziji ušteđevine iz čarape. Doznali smo kako

"U Europi smo u svemu, pa Bože, moj moramo i s eurom krenuti. E, još da su europske mirovine, to bi bilo dobro. Treba raditi na tome da te mirovine povećaju", Ističe Hamijeta Karamehmedović, potpredsjednica Udruge umirovljenika.

Jer 70 posto njih primit će samo tri novčanice. Za preračunavanje kuna u eure, prvo treba pritisnuti žutu tipku kune i upisati iznos, a za eure u kune tipku euro i onda iznos. Savezima osoba s invaliditetom poslano je 5400 konvertera.

"Vrlo praktičan uređaj, još praktičniji od onog starog digitrona koji smo koristili jer odmah radi konverziju. Ovisno što želimo euro u kune ili kune u euro. Pokazuje puni iznos, nama je to iznimno važno jer imamo veliku populaciju gluhih osoba koje se vani ne mogu sporazumijevati lako", napominje Marica Mirić iz Zajednice saveza osoba s invaliditetom.

Crveni križ dobio ih je više od osam tisuća, na terenu su ih već podijelili.

"Sjajan je potez HNB-a jer je to donacija. Znate kakvi su stari ljudi jer kad vide takav uređaj onda misle da je to nešto skupo, a to je donacija koja će njima pomoći u svakidašnjoj kupovini", kaže Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Ovi uređaji za preračunavanje bit će korisni za određivanje vrijednosti onog što se kupuje po novoj valuti - sve dok se građani ne naviknu na euro i kako raspolagati s onim što svakog mjeseca sjedne na njihove račune.

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
GRADONAČELNIK NEMA RJEŠENJE

Lome kičmu za sitne pare. Riječki komunalci traže svoja prava: 'Pao sam s papuče. Da je kamion išao brže ubio bi se'

Više s weba