Play logo
teška računica

Urod pšenice duplo veći od potreba, bit će je i za izvoz. Doznajemo - zašto onda i kruh nije jeftiniji?

thumbnail
3.9.2023. u 19:10/ Marko Šiklić

Izvana stižu i vijesti da je cijena durum pšenice, od koje se radi tjestenina, na povijesno visokoj razini unazad dva desetljeća. Domaći stručnjaci kažu da se kod nas ona može raditi i od mlinske pšenice ali da bi to mogla biti prilika da trgovci dižu cijene i stvaraju ekstraprofit

Play logo

Pšenica i brašno jeftiniji su i do 50 posto u odnosu na lani, a cijene kruha i pekarskih proizvoda nikad veće.

Poljoprivrednici su istovremeno u debelim minusima, a prihodi po hektaru manji su za od 500 do 900 eura.

Play logo

"Proizvodi primarne poljoprivrede su gotovo povijesno niski u odnosu na ulazne troškove. Rekao bih da se takvo što nikad nije dogodilo", rekao je Mato Brlošić, član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore

Iako su vremenske neprilike smanjile prinose za oko 13 posto, pšenice će biti više nego što nam treba.

Image
KRADLJIVCU PRIJETI ZATVOR

Tko je i zašto iz trgovine kod Varaždina ukrao stari kruh? Nije prvi put. 'Ja ga ne bi jeo, jedino bi svinjama dao'

Image
KRADLJIVCU PRIJETI ZATVOR

Tko je i zašto iz trgovine kod Varaždina ukrao stari kruh? Nije prvi put. 'Ja ga ne bi jeo, jedino bi svinjama dao'

Prvi rezultati ovogodišnje žetve pokazuju da smo proizveli između 800.000 i 900.000 tona, dok je za vlastite potrebe dostatno oko 400.000 tona. Sav višak ići će u izvoz.

Play logo

Profesor s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivo Grgić upozorava na opasnosti: "Ono što zabrinjava je da cijene pšenice na svjetskim burzama, ali i u Hrvatskoj, padaju tako da će se naši proizvođači pšenice susresti sa škarama – s jedne strane imamo skupe inpute i s druge strane smanjenje otkupne cijene pšenice. Tako da će ova godina biti teška."

Svjesni su toga i poljoprivrednici pa Brlošić dodaje: "Ova cijena pšenice može se očekivati i sljedeću godinu i računice nam apsolutno pokazuju da je ove godine najbolje ne sijati."

Play logo

Zbog svega bi kruh, brašno i pekarski proizvodi trebali pojeftiniti, ali takav scenarij malo je vjerojatan.

Play logo

"Zadnji podaci FINA-e pokazuju da je kruh jedna od namirnica koja je u proteklom razdoblju rasla među pet najviše. Međutim podaci FINA-e isto tako pokazuju da pekarska industrija unatoč tom velikom porastu cijene kruha nije profitirala", govori Nada Barišić, direktorica Žitozajednice.

Prihodi su im, tvrde stručnjaci, veći, ali ne i dobit. Dodatnu pomutnju na tržištu mogla bi stvoriti i nestašica durum pšenice od koje se najčešće proizvodi tjestenina. Njezina je globalna proizvodnja na najnižoj razini u posljednje 22 godine.

Nada Barišić nastavlja: "Proizvodnja tjestenine u tom segmentu je u otežanoj poziciji. Nismo dostatni u toj vrsti pšenice, što znači da smo okrenuti uvozu te robe, a nedostatak robe na tržištu znači i njena veća cijena, pa tako i cijena finalnog proizvoda."

Play logo
Play logo

Upravo se čita

Image
ŠTRAJK IDE DALJE

Radnici riječke Čistoće na rubu: 'S 28 godina staža imam i 640 eura neto plaće'

Koja bi, po nekim procjenama mogla ići i do 20 posto gore.

Agroanalitičar Rober Jurišić komentira: "Kod nas to ne bi trebalo imati takvog utjecaja jer se kod nas tjestenina može raditi od obične mlinske pšenice, ali ne isključujem mogućnost da pojedini trgovci podignu cijene tjestenine i tako ostvare ekstra zaradu."

A svako novo poskupljenje bit će dodatni udar na džepove građana.

U našoj najnovijoj anketi na portalu pitamo Vas za mišljenje je li normalno da cijena kruha ostaje ista, a da je urod dobar:

Play logo

POGLEDAJTE I VIDEO Pasta za zube 200, krumpir 50 posto skuplji? Direkt doznaje: Tko je na dizanju cijena najviše profitirao?

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
LJUBE SLIKU SVOJU

Nije samo francuska političarka ispeglala svoju sliku. Anka Mrak Taritaš priznaje: 'Jesam i pogriješili smo...'

Play logo

Više s weba