jedan od 13

Ušli smo u zatvor u Ljubljani i otkrili kako izgleda život iza slovenskih rešetaka

thumbnail
4.5.2023. u 20:00/ Ivana Ivanda Rožić

Sobe izgledaju kao i u Hrvatskoj. Televizor imaju oni koji ga donesu. Mobitel, kao i kod nas, zabranjen. Iako ovdje javno govore o tome. U slovenskim zatvorima trenutačno je 31 Hrvat. Najpoznatiji je Stjepan Prnjat kojeg su izručili uz duge cijevi i posebnu policijsku pratnju

Vodimo vas u zatvor, ali ne hrvatski. Jer stalno slušamo o istim problemima iza naših rešetaka - od premalog broja zaposlenih do prevelikog broja zatvorenika, pa smo provjerili kako funkcioniraju zatvori u okruženju.

Prvi na rasporedu je najfrekventniji u Sloveniji, u kojem je kaznu služio i Stjepan Prnjat, kojeg su zvali hrvatski Escobar.

Jedan je to od 13 slovenskih zatvora. Nešto kao naš Remetinec, prebukiran. Unutra ih je 211, a ima mjesta za 130 zatvorenika.

"Dan ovako počinje - buđenje, zatim se provjeravaju sobe, brojčano stanje. Neki idu na posao", započinje Denis Perše, direktor ustanove za izdržavanje kazne zatvora u Ljubljani.

Zatvor ima tri kata. Na svakom je 14 soba. One nisu pokrivene kamerom. Osim za najrizičnije koji na najviše 14 sati mogu završiti u ovakvoj "gumenjari".

Image
probola ga više puta

Split: Određen istražni zatvor ženi (51) koja je kuhinjskim nožem ubila nevjenčanog supruga

Image
probola ga više puta

Split: Određen istražni zatvor ženi (51) koja je kuhinjskim nožem ubila nevjenčanog supruga

Ipak, tu su rijetko, govori Perše.

"Posljednji put bio je ovdje jedan Alžirac, koji se nikako nije mogao pomiriti s tim da je u pritvoru", dodaje.

Sobe izgledaju kao i u Hrvatskoj. Televizor imaju oni koji ga donesu. Mobitel, kao i kod nas, zabranjen. Iako ovdje javno govore o tome.

"Pravosudni policajac može nekoga uhvatiti s mobitelom u ruci. Dogodilo se to prošli tjedan", ističe Perše.

Ovaj zatvor ima i svoju nogometnu momčad, a svakog dana na panou piše i jelovnik. Restoran napravi 600 do 700 obroka. Ali od korone zatvorenici jedu u sobama.

I mi smo odlučili kušati što jedu zatvorenici i uopće nije loše.

Upravo se čita

Image
POBUNA U REALU

'Svaka čast Luki, ali ne stavljajte me s njim u isti koš'

U slovenskim zatvorima trenutačno je 31 Hrvat. Najpoznatiji je Stjepan Prnjat kojeg su izručili uz duge cijevi i posebnu policijsku pratnju.

Bojan Mojcen, generalni ravnatelj Uprave za izvršenje kaznenih sankcija Republike Slovenije kaže: "Trenutačno je kapacitet 1298, a u zatvoru ih je 1450, što znači da zapravo imamo 110 posto popunjenosti zatvora. I da, problema zapravo ima, kao i u drugim službama. Nema dovoljno pravosudnih policajaca".

Zbog videonadzora i žice bijeg je gotovo nemoguć. Posljednji je bio jer vrata nisu bila dobro zatvorena. Svaki boravak na zraku nadgleda osiguranje.

Perše ističe i kako nitko nije u konfliktu s nekim, ali takvih situacija imaju i to na dnevnoj bazi.

Dosta se koristi sportska dvorana, samo se dolazak mora prijaviti. Prostor za posjete je pregrađen staklom. Uz to što su napredniji od nas.

"Imamo i mogućnost Skypea. Ali svaki zatvorenik se mora prijaviti pedagogu, pripremi se broj i razgovaraju", rekao je Perše.

Razlika je i kod telefonskih poziva. Perše govori kako mogu zvati praktički sve jer linija je otvorena, a po novom ne moraju dostavit ni popis ljudi.

"Izmjenom zakona ti su slučajevi ukinuti. Prethodno je bilo potrebno najaviti koga i gdje zovete. Sada su linije otvorene i zapravo zovu koga god žele", pojašnjava.

Slovenija problem pretrpanih zatvora planira riješiti novim - s 388 mjesta. I 60 za otvoreni odjel. Izgledat će kao hotel s pet zvjezdica. A prije otvorenja, zainteresirani će moći nekoliko dana isprobati kako je to biti iza rešetaka.

Večera za 5
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Obiteljske tajne

Više s weba

Pročitajte još

Image
NEVIĐENO NASILJE

U sukobima bandi u Švedskoj ovog mjeseca 12 mrtvih, traži se pomoć vojske. Pričali smo s Hrvatima koji ondje žive

Više s weba